U trendu

Udruženje Inovia: Vakcinacijom se može sprečiti nastanak 24 smrtonosne bolesti

Kontinuitet i obuhvat u vakcinaciji i to ne samo protiv kovida-19, već i prema aktuelnim programima obavezne i preporučene imunizacije, od ključne je važnosti za čitavo društvo, ukazalo je danas Udruženje proizvodjača inovativnih lekova Inovia.

„Vakcinacijom je moguće sprečiti nastanak više od 24 smrtonosne bolesti, a na horizontu su nove vakcine koje će spasiti još ljudskih života i zato je važno da kroz održivo i stabilno finansiranje vakcinacije poboljšamo dostupnost vakcinama i tako prevencijom stvorimo zdraviju budućnost ali i smanjimo troškove zdravstvenih sistema“, ističe se u saopštenju tog udruženja.

Dodaje se da svakog minuta vakcine spasu pet života širom sveta i da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da vakcinacija sačuva dva do tri miliona života svake godine.

„Prevencija nastanka bolesti vakcinacijom pruža značajne zdravstvene beneficije i pojedincima i čitavoj zajednici i moramo da obezbedimo kontinuirano ulaganje u programe vakcinacije i inovacije zarad zdravije budućnosti. Vakcinacija je, ekonomski gledano, jedna od najisplativijih i najuspešnijih zdravstvenih intervencija današnjice“, ocenila je Inovia.

U saopštenju je istaknuto da je od početka masovnog korišćenja vakcina ljudski vek produžen za 15 do 25 godina i da se očekuje da će biti još duži.

„Vakcinacija protiv kovida-19 mora biti prioritet države, ali ne treba zaboraviti važnost drugih vakcina i da deca još uvek umiru od boginja, a stariji ljudi od obične upale pluća. Prekid programa imunizacije zbog kovida-19 može dovesti do epidemija bolesti koje se mogu zaustaviti vakcinama. Važno je da zdravstveni sistemi nastave sa rutinskom imunizacijom“, upozorila je Inovia.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar