U trendu

Udruženje Ulice za bicikliste ponovo upozorava na zloupotrebu Savskog nasipa

Beogradsko Udruženje „Ulice za bicikliste“ je danas ponovo negodovalo zbog nesprečavanja saobraćaja motornih vozila nasipom uz levu obalu reke Save koji štiti Novi Beograd od poplave, i ukazalo da su vlasnici objekata pod nasipom, u koritu reke, u privatnom aranžmanu čak i intervenisali radovima na nasipu, o čemu su izvestili pojedini beogradski mediji.

Udruženje je saopštilo da smatra da je to što je u medijima predstavljeno kao „društveno odgovorno ponašanje“ vlasnika objekata, „u stvari krajnje sebična radnja uzurpatora nasipa i obale reke Save“ od Bloka 45 ka Ostružnici.

Negirajući da se radi o “ ‘dobročinstvu’ vikendaša“, Uduženje je ukazalo da su činjenice koje govore o suprotnom, prijavljene gradskim inspekcijama i drugim nadležnim organima.

U saopštenju se navodi da je u medijima objavljeno i da oni koji Savskim nasipom automobilima idu do svojih „nelegalnih vikendica, izražavaju nezadovoljstvo jer biciklisti i džogeri traže poštovanje zabrane saobraćaja za motorna vozila po nasipu“, kako je i utvrdjeno Zakonom o vodama.

S druge strane, nadležna, vodna inspektorka kojoj je to prijavljeno, „odobrava takvo ponašanje, zanemarujući činjenicu da svojim rešenjem praktično poziva na kršenje Zakona o vodama“, piše u saopštenju o sudbini jedne od prijava podnetih zbog zloupotrebe nasipa.

U saopštenju se navodi da su nedavno na Savskom nasipu ponovo oštećene rampe koje su sprečavale saobraćaj motornih vozila, i to „upravo zbog toga da bi moglo da se nastavi nelegalno nasipanje zemlje i saobraćaj po nasipu“, za šta Udruženje nudi i dokaze.

U saopštenju je i podsećanje da „vozila ugrožavaju nasip, odnosno njegovu stabilnost, što može biti fatalno u slučaju visokog vodostaja“.

„Vlasnici uglavnom negalnih vikendica i sojenica u nebranjenom plavnom pojasu Save“ su uz to „doveli privatnu firmu… koja je asfaltirala i popravila nelegalni pristupni put ka nasipu, kao i rupe na putu na samom nasipu“, što je u nekim medijima pozdravljeno kao „društveno odgovorno ponašanje“.

To što su „vlasnici vikendica i sojenica bez ikakvih dozvola i mimo zakona popravili put na nasipu, nimalo ne krijući nameru da ga koriste za lične potrebe i mimo važećeg Zakona o vodama“, piše u saopštenju, „smatramo direktnom posledicom mlake reakcije gradske inspekcije – Sekretarijata za inspekcijske poslove“.

Podsećajući na desetine apela građana da se saobraćaj motornih vozila na Savskom nasipu zaustavi, jer je zabranjen i Zakonom o vodama (čl. 133), Udruženje „Ulice za bicikliste“ navodi da vlasnici objekata koji svojim vozilima idu po nasipu, s njega „teraju bicikliste, džogere i pešake“.

Zakonom je zabranjen saobraćaj na nasipima upravo jer se oni time mogu oštetiti, ali mediji koji su pozdravili popravku puta na Savskom nasipu, „praktično pozivaju stotine vlasnika uglavnom nelegalnih vikendica i njihove posetioce da krunu nasipa koriste kao saobraćajnicu“, upozorilo je Udruženje.

(Na interentu: www.UZB.rs; https://www.facebook.com/uguzb, https://twitter.com/uzbbgd https://instagram.com/uzbbgd)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.