U trendu

UNS: Po istraživanju o mentalnom zdravlju – većina novinara emotivno iscrpljena i pod stresom

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas saopštilo da je, po istraživanje o mentalnom zdravlju, većina ispitanih novinara svakodnevno emotivno iscrpljena i pod stresom.

Istraživači i psiholozi su uz podršku Misije OEBS u Srbiji mentalno zdravlje novinara istraživali anketom u kojoj je učestvovale 164 novinarki i novinara.

„Blizu 70 odsto anketiranih odgovorilo je da svakodnevno ili često doživljava stres na poslu, deset odsto više smatra da je novinarstvo stresnije nego većina zanimanja, dok je oko 32 odsto navelo da ima dijagnostikovan mentalni poremećaj ili doživljava mentalne smetnje“, utvrđeno je istraživanjem.

Kao uzročnike stresa gotovo dve trećine novinara je navelo kratke rokove, veliki broj radnih zadataka, potplaćenost i finansijsku neizvesnost.

Više od jedne trećine ispitanika uznemiravaju i spoljni pritisci, teme koje obrađuju i neizvesnost posla, prenelo je UNS.

„Loše odnose u kolektivu na radnom mestu je kao uzrok stresa navelo 15 odsto ispitanika“, dok je „gotovo polovina novinara navela da je tokom karijere doživela blaži mobing“.

Blizu 85 odsto ispitanih novinara doživelo je nekad tokom karijere „sindrom sagorevanja“, navodi se u saopštenju.

Taj sindrom je, kako je objašnjeno, „specifično stanje uzrokovano hroničnim stresom na poslu koje se manifestuje nedostatkom sna, manjkom energije i iscrpljenošću, problemima s varenjem, visokim krvnim pritiskom, dekoncentrisanošću, povećanom mentalnom distanciranošću od posla, i, posledično, smanjenom profesionalnom efikasnošću“.

„Zbog stresnih situacija koju donosi profesija, novinari su neretko i emocionalno iscrpljeni“, utvrđeno je istraživanjem.

U anketi je, kako je prenelo UNS, stepen takvog doživljaja „profesionalnog sagorevanja“ visoko izražen.

Simptomi su hroničan umor, problemi sa spavanjem, smanjena sposobnost da se dožive prijatne emocije i nedostatak životnog entuzijazma, dodaju istraživači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.