U trendu

UNS: REM objavio listu kandidata za članove upravnih odbora javnih medijskih servisa

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu kandidata za po šest članova upravnih odbora javnih medijskih servisa, na kojoj je 48 kandidata za Upravni odbor Radio-televizije Srbije i 16 za UO Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Kako prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS), Savet REM-a u petak je utvrdio listu kandidata za članove upravnih odbora javnih servisa po konkursu koji raspisan u septembru, a danas je ta lista na sajtu REM-a zvanično i objavljena.

Oni su naveli da se medju 48 kandidata za članove UO RTS-a nalaze i oni kojima mandat u tom telu ističe.

„Vladimir Vuletić, koji je predsednik u tekućem UO RTS-a, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Djurdjevac, na listi su kandidata za UO RTS-a, koje je REM za članove tog tela imenovao u januaru 2016. godine“, navode iz UNS-a.

Kandidatkinja Ljiljana Djurdjevac zaposlena je u REM-u od 2009. godine, navodi se u njenoj biografiji, „gde radi na poslovima analitičara projekata u Službi za nadzor i analizu“.

Na listi se nalazi i naučni savetnik Instituta za fiziku ;Slobodan Prvanović, koji je i ;inicijator zahteva za promenu uredjivačke politike RTS-a medju kolegama iz akademske zajednice.

Prvanović je prethodno najavio da će se prijaviti za člana UO RTS-a u kojem bi se zalagao, kako je naveo, „da se RTS dovede u zakonske okvire“.

Medju kandidatima za članove UO RTS-a je i bivši poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić.

„Nedavno je Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Osnovnog suda u Zrenjaninu, da je Krlić dužan da novinaru Daliboru Bubnjeviću za pretrpljeni strah i duševni bol plati 300.000 dinara, zato što ga je vredjao i napao na javnom dogadjaju u Zrenjaninu“, podseća se u saopštenju UNS-a.

Novinar Dalibor Bubnjević, koji je trenutno generalni direktor NIP Zrenjanin a.d. i glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“, takodje je na listi kandidata, ali za člana Upravnog odbora RTV-a.

Kandidati su i Muharem Bazdulj i Valentin Mik, koje je Udruženje novinara Srbije predložilo za članove republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Novinar Vukašin Obradović je kandidat za člana UO RTS-a, a njega su predložili Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Na listi su i članovi UO RTV-a kojima u tom telu mandat ističe: Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Komnenović. Njih je REM za članove Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa imenovao 2016. godine.

Mandat članova Upravnog odbora je pet godina, a isti član može biti imenovan najviše dva puta, podseća UNS.

Prigovori na kandidate podnose se REM-u 15 dana od objavljivanje liste, posle čega Savet Regulatora bira članove UO dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Saveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.