U trendu

UNS traži poštovanje Zakona o javnom informisanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas ispred zgrade Vlade u Beogradu zbog, kako je navedeno, odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima.

„UNS zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo“, navedeno je u zahtevu koji je u pisanoj formi predat premijeru Aleksandru Vučiću

Kako je ukazano na današnjem protestu, novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 regionalnih i lokalnih medija iz cele Srbije traže rešenje svog statusa i to da Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru.   

Podseća se i na to da je rok za završetak procesa privatizacije medija bio 31. oktobar.

Sekretar NUNS-a Nino Brajović podsetio je da su ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i državni sekretar Saša Mirković nadležni za ovo pitanje i da ako nisu u stanju to da ispune treba da odu sa tih funkcija.

„Odlaganje rešavanja ovog problema ima katastrofalne posledice za veliki broj zaposlenih u lokalnim medijima i same lokalne medije“, kazao je Brajović.

UNS je zatražio i da Vlada promeni uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći kojom se ograničava maksimalni iznos državne pomoći medijima na 23 miliona dinara za tri godine.

Predstavnici medijskog udruženja smatraju da ova uredba obesmišljava projektno finasiranje.Predstavnik Radio-televizije Zoran Veličković rekao je da današnji protest nema veze sa politikom, već sa željom da se sačuva i odbrani novinarska profesija.

„Donesite odluku, bilo kakvu, ali je donesite i time raspetljajte gordijev čvor koji nam dva ministarstva i Agencija za privatizaciju nametnuše oko vrata“, kazao je Veličković obrativši se premijeru Aleksandru Vučiću.

On je ocenio da će u suprotnom premijer priznati da je Agencija za privatizaciju jača od države, a umesto da država izadje iz medija, iz medija biti proterani novinari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.