U trendu

Uprava negira da je pritvorenik pokušao samoubistvo u Okružnom zatvoru

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija negirala je danas da je pritvorenik V.K. (48) iz Beograda u nedelju pokušao samoubistvo u Okružnom zatvoru i navela da ta osoba nijednim postupkom nije prekršila pravila kućnog reda niti ugrozila svoj ili tuđi život.

Pojedini mediji naveli su da je u pitanju otac maloletnog K.K, koji je osumnjičen da je u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu 3. maja ubio osam učenika i jednog pripadnika obezbeđenja.

„Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, na žalost, našle svoje mesto u medijskom prostoru posle tog tragičnog događaja. S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Uprava je navela da su mediji koju su tu tvrdnju preneli bez provere, prekršili etičke principe profesije i odstupili od osnovnog novinarskog pravila o istinitom izveštavanju.

„Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neproverenih informacija i da umesto senzacionalizma na prvo mesto stave ‘dužnu novinarsku pažnju’, na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar