U trendu

Uručene nagrade najboljima na konkursu Zamislite budućnost Evrope

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović danas su povodom Dana Evrope, 9. maja dodelili nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa „Zamislite budućnost Evrope“.

Oni su uručili 27 nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa u kategorijama stariji osnovci, srednjoškolci i studenti.

Čestitajući laureatima Košar je rekao da period krize i neizvesnosti kroz koji trenutno prolazi Evropa poziva na jedinstvo, solidarnost i izgradnju zajedničke budućnosti.

„Više nego ikada, ta zajednička budućnost se stvara zahvaljujući mladima, kada ih uključujemo, slušamo i uzimamo u obzir njihova čekivanja“, rekao je.

On je dodao da su današnji laureati primer za celu generaciju jer oni „brinući se za životnu sredinu, izbeglice, starije ili razmišlajući o novim demokratskim institucijama oličavaju evropske vrednosti“.

Poruka mladih da žele da se priključe EU, prema njegovim rečima, predstavlja poruku optimizma koju EU čuje i na koju želi da odgovori.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je rekla da kada se govori o Danu Evrope, ne govori se samo o danu EU već o evropskom kontinetu koji treba da bude ujedinjen, miran, solidaran, prosperitetan, koji omogućava mladima da putuju i obrazuju se gde žele.

Ona je zahvalila na organizovanju dodele nagrada baš na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, dodajući da se na konkurs prijavilo 79 učenika, što pokazuje da su mladi u Srbiji obrazovani i da prate aktuelna dešavanja.

Dodala je da su mladi u svojim radovima pokazali posebno interesovanje za teme koje se tiču klimatskih promena, zaštite životne sredine, socijalne politike, novih zapošljavanja i o napretku digitalizacije.

Otpravnica poslova Delegacije EU Matea Norčič rekla je da se danas obeležava godišnjica Šumanove deklaracije koja je pre 72 godine „postavila jednostavne ali vizionarske ideje za izgradnju dugotrajnog mira“ ali i „pobeda nad nacizmom i fašizmom između ostalog zahvaljujući velikim žrtvama i istrajnosti Jugoslavije, Srbije i srpskog naroda“.

EU i Srbija dele iste vrednosti, istoriju i kulturu a sigurna sam i istu budućnsot. Vi, mladi, talentovani i ambiciozni građani Srbije ste i budući građani EU i računamo na vas u kreiranju naše zajedničke budućnosti“, istakla je.

Na konkursu koji su, povodom francuskog predsedavanja Savetom EU, organizovali Francuski institut u Srbijii i Ministarstvo za evropske integracije Srbije, učestvovali su mladi iz Pirota, Niša, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Smedereva, Novog Pazara, Nove Varoši, Sombora, Kuršumlije, Sremskih Karlovaca, Leskovca i Beograda.

Učesnici konkursa su na francuskom odgovarali na pitanje šta bi po njima trebalo da budu prioriteti Evrope u narednih deset godina – za đake, odnosno, za studente, šta bi uradili za budućnost Evrope da su na čelu neke evropske zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.