U trendu

USAID i Astrazeneka: Nastavnici ključ medijskog, digitalnog i zdravstvenog opismenjavanja osnovaca

 Nastavnicima iz osnovnih škola u Subotici predstavljen je danas, na Svetski dan bez duvana, onlajn seminar „Mission: Oxygen – Znanje za next level“, koji obuhvata oblasti medijske i digitalne pismenosti, projektne nastave, kao i zdravstvene pismenosti i zdravih stilova života, uključujući i prevenciju pušenja kod predadolescenata, a zatim znanje teorijski i praktično primenjuju u nastavi.

„Nastavnici i nastavnice imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih. Kroz nastavu oni mogu da im približe određene teme, budu podrška i saveznik u zdravom odrastanju“, navodi se u saopštenju.

Seminar je sproveden u okviru programa Nova pismenost, koji partnerski sprovode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneka, a pored Subotice, seminar je predstavljen u Novom Pazaru i Leskovcu, dok će prezentacije biti održane i u Kragujevcu i Smederevu.

„Negativni uticaj različitih aktera na stavove, uverenja i vrednosti, a time i na životne i zdravstvene izbore mladih, posebno onih mladjih od 13 godina, veći je nego ikad, a nove strategije su reklamiranje na društvenim mrežama, uticaj preko influensera ili poznatih ličnosti, čime se stvara iskvarena slika privlačnog života, da svi mladi puše ili da usvajaju druge štetne navike“, istakao je menadžer programa Nova pismenost Goran Zarić.

On je naglasio da su zato veštine pronalaženja, primanja i kritičkog promišljanja informacija koje se tiču zdravlja presudne danas kada obeležavamo Svetski dan bez duvana, ali i u uslovima pandemije.

Doktorka Neda Kostić Bibić iz Zavoda za javno zdravlje Subotica istakla je da je važno da deca znaju da odrede šta je dobro a šta ne, a da im u tome pomognu i nastavnici.

„Zbog toga je bitno da im, pored roditelja, i nastavnici takođe pomognu da uvide da se radoznalost može zadovoljiti i u drugim sferama interesovanja i kreativnosti, a da im kontinuirani razvoj ličnih resursa donosi slobodu izbora da budu šta god žele u životu“, kazala je ona.

Ona je naglasila da je neophodno nastavnici podstiču razvoj socijalnih i veština komunikacije kod učenika, kao i da ih nauče da postavljaju ciljeve i istrajavaju u naporima da ih ostvare, „jer im to donosi veliko zadovoljstvo, uvažavanje drugih osoba iz okruženja i samopoštovanje, a time raste i njihovo samopouzdanje“.

Onlajn seminar obuhvata devet lekcija namenjenih nastavnicima: Projektna nastava, Šta su mediji i zašto su važni u demokratskom društvu, Čemu sve mediji služe, Kako na nas utiču reklame, Medijski sadržaj na društvenim mrežama i na našim mobilnim telefonima, Bezbednost na internetu, Mobilno novinarstvo, kao i teme iz oblasti zdravstvene pismenosti, dok je deseta lekcija namenjena i nastavnicima i učenicima, a obradjuje temu digitalnih alata kao nastavnog sredstva.

Važnost ove teme, kako se navodi u saopštenju, porepoznao je i Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja i akreditovao program obuke, što nastavnicima koji ga uspešno završe donosi poene u stručnom usavršavanju.

Prepoznajući potencijal nastavnog kadra u motivaciji i usmeravanju mladih, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level koji je povodom Svetskog dana bez duvana predstavljen nastavnicima osnovnih škola iz Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar