U trendu

Uslugu ličnog pratioca do kraja godine dobiće još 100 dece

BEOGRAD – Uslugu ličnog pratioca, koji pomaže deci sa smetnjama u razvoju, do kraja godine dobiće još 100 dece, najavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, koja je istakla da je ova usluga za roditelje potpuno besplatna.

Stanisavljević je rekla da otkada je Grad 2014. godine uspostavio uslugu ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, nikada nije prekidana, ni u periodu vanrednog stanja tokom pandemije.

„Naši lični pratioci su čak i za vreme onlajn nastave pomagali deci i pružali im uslugu ličnog pratioca“, rekla je ona za TV Pink.

Istakla je da je omogućeno za svu decu koja polaze u prvi razred, a njih je oko 40 u Beogradu, da dobiju ličnog pratioca, kao i da je u toku javna nabavka za tu uslugu za sledećih godinu dana.

Podsetila je da je početkom godine bilo angažovano 500 ličnih pratioca, kao i da očekuje da će do kraja oktobra biti 20 novih.

Komentarišući temu vakcinacije, Stanisavljević je podsetila da je u Beogradu do sada prvom dozom vakcinisano 56 odsto punoletnih građana, a revakcinisano 54 odsto, dok je treću dozu primilo oko 35.000 građana.

Pojasnila je da građani ne treba da zakazuju termine za treću dozu vakcine, kao i da ih e-Uprava obaveštava da je prošlo šest meseci od primanja druge doze i da oni koji žele mogu da prime još jednu.

Istakla je da u Beogradu postoji 25 punktova na koje građani mogu bez zakazivanja da dođu pod uslovom da je od primanja druge doze vakcine prošlo više od šest meseci.

Podsetila je da se na Beogradskom sajmu građani mogu vakcinisati svakog dana od 7.30 do 15.30 časova, kao i da mogu izabrati koju će vakcinu primiti.

„Naša zemlja će među prvima u Evropi imati i fabriku za proizvodnju vakcina. Na našim sugrađanima je samo da izaberu vakcinu i da se vakcinišu, jer ne postoji drugi način da se čovečanstvo zaštiti od virusa korona“, rekla je Stanisavljević.

Kada je reč o starijoj populaciji, ona je istakla da je u Beogradu vakcinisano više od 80 odsto najstarijih sugrađana i izrazila im zahvalnost zato što su na vreme shvatili opasnost ovog virusa.

Stanisavljević je rekla da najstariji sugrađani, ukoliko imaju neka pitanja, mogu da pozovu kol-centar.

„Ako stariji sugrađani imaju neko pitanje u vezi sa trećom dozom, potrebno je samo da pozovu kol-centar i dobiju informacije. Takođe, ako se ukaže potreba, ovim sugrađanima biće organizovan i prevoz do punkta i nazad“, rekla je Stanisavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.