U trendu

Usvojen „Tijanin zakon“!

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o policiji koje predviđaju da potraga za nestalim licima počinje bez odlaganja odmah po prijavi nestanka.

zmenjeni zakon, u javnosti poznat kao „Tijanin zakon“, stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a policija će ubuduće biti obavezna da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje i to odmah po prijavi nestanka.

To bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, što je i bio zahtev predlagača „Tijaninog zakona“.

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima  prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu Srbije.

Predviđeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i dogadajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.

Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prođu psihofizičke provere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje.

Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd – Policijska brigada.

Izmene zakona predviđaju stvaranje sektora za ljudske resurse i za strateško planiranje, međunarodnu saradnju i evropske integracije s obzirom na obaveze iz poglavlja 24 u pregovorima sa EU.

Detaljnije je razrađena odredba o bezbednosnoj proveri, a predviđeno je da se ona vrši  i na osnovu zahteva drugog organa.

Izmenama zakona predviđen je osnov za penzionisanje određenog broja ljudi u MUP koji su u svojoj karijeri radili na izuzetno teškim poslovima i to pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzje, a koji imaju navršenih 52 godine i 30 godina efektivnog rada na tim poslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar