U trendu

Usvojen rebalans budžeta grada Beograda

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans budžeta prema kojem ukupan budžet Grada, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi 173,4 milijarde dinara, što je za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

Od 173.404.982.331 dinara na budžet Grada odlazi 153,8 milijardi (153.819.228.923), a na budžete gradskih opština 19,5 milijardi (19.585.753.408).

Ukupan budžet za ovu godinu povećan je za 4,5 odsto ili za oko 7,4 milijarde dinara u odnosu na planirani.

Za predloženi rebalans budžeta glasalo je 57 odbornika, 38 je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Za urbanizam i prostorno planiranje budžet je povećan za 1,5 milijardi dinara tako da sada iznosi 10,3 milijarde (10.308.407.403).

To uvećanje se najvećim delom odnosi na madoknadu za eksproprijaciju zemljišta i privođenje građevinskog zmeljišta nameni za potrebe realizacije investicionih projekata kao što su depo metro sistema na Makiškom polju, saobraćajnice i drugi. Deo novca je predviđen iz transfernih sredstava republičkog budžeta.

Za konumalne delatnosti odlazi preko 16 milijardi dinara, pri čemu su uvećana stedstva za programe javno komunalnih preduzeća poput Gradske čistoće za 150 miliona dinara, Zelenila Beograd za 300 miliona i Javnog osvetljenja za 325 miliona dinara.

Za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu, gde se osim poslova održavanja i izgradnje saobraćajnih površina računaju i poslovi javnog gradskog prevoza, opredeljeno je 54 milijarde dinara.

U okviru tih sredstava rebalansom su značajno uvećana sredstva za tekuće održavanje puteva u nadležnosti JP Putevi Beograda i JKP Beograd put i to za 900 miliona dinara.

Kada je reč o predškolskom, osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju sredstva su uvećana za više od dve milijarde dinara, najvećim delom za finansiranje dela ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač pravno ili fizičko lice, kao i za materijalne troškove tih ustanova i osnovnih i srednjih škola zbog uvećanja cena na tržištu.

U oblasti socijalne i dečije zaštite, opredeljena sredstva uvećana su za više od dve milijarde dinara, a to povećanje se najvećim delom odnosi na jednokratnu pomoć deci i učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i zaposlenima i radno angažovanima u tim školama i predškolskim ustanovama.

Osim toga, sredstva su uvećana i na ime subvencionisanja objedinjene naplate komunalnih usluga socijalno ugroženog stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.