U trendu

Vakcina je najbolja prevencija od zaraznih bolesti

Donošenjem novog zakona o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u Srbiji su stvoreni uslovi za uvodjenje novih vakcina u kalendar imunizacije i unapredjenje programa imunizacije, zaključeno je danas na skupu u Beogradu povodom Nedelje imunizacije.

„Osnovni preduslov uspeha imunizacije je primena kvalitetnih i bezbednih vakcina koje odgovaraju standardima Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, jednaka dstupnost vakcina svima i visok obuhvat vakcinacijom“, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginić.

Ona je na skupu u Zavodu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla da je „dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta“.

Doktorka Goranka Lončarević je rekla da cilj obavezne imunizacije da deca budu vakcinisana propisanim vakcinama kako bi se sprečilo oboljevanje i moguće komplikacije koje mogu imati i smrtni ishod.

Stručnjaci iz Banjaluke, Zagreba, Podgorice i Sarajeva su putem video linka poslali poruku da su glavni problemi u vakcinisanju dece nabavka vakcina i negativne kampanje koja se vodi preko interneta i društvenih mreža.

Svetska zdravstvena organizacija je oktobra 2005. godine pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije kako bi se skrenula pažnja da je vakcinisanje dece najblja mera primarne medicene u sprečavanju zaraznih bolesti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar