U trendu

Vantelesna oplodnja i operacije katarakte o trošku države u privatnim klinikama

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić izjavila je danas da će uskoro prvi put u Srbiji katarakta moći da se operiše i na privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, kao i da će program vantelesne oplodnje u privatnim ginekološkim ustanovama biti obnovljen.
Prema njenim rečima, pacijenti će, kada Republički fond sklopi ugovor sa privatnom klinikom, biti upućivani na njih samo sa zdravstvenom knjižicom i uputom koji su im bili potrebni i do sada.

Verica Lazić, koja je v. d. direktorka Fonda, rekla je za RTS da će na taj način liste čekanja za pojedine oblasti u zdravstvu uskoro biti drastično smanjene.

Za operaciju katarakte u proseku se čeka 12 meseci, a na tu intervenciju čeka 30.000 gradjana.

Kada je reč o vantelesnoj oplodnji, čeka se pet meseci, rekla je Lazićeva i dodala da se nadležni trude da se vreme čekanja na vantelesnu oplodnju smanji i da to bude do mesec dana.

Nadležni će uputiti poziv klinikama da se prijave kako bi se u njima radile operacije katarakte i veštačka oplodnja.“Mi u Republičkom fondu utvrđujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile“, rekla je Lazićeva i dodala da će RFZO kada ustanova ispuni uslove sklapati ugovere koji će trajat jednu budžetsku godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.