U trendu

Večeras i sutra suzbijanje komaraca

BEOGRAD – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ započeo je akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda, koja je planirana za večeras, ali i sutra u terminu od 18 do 24 časa, izjavila je Mirjana Cakić, iz JKP „Gradska čistoća“.

Sugrađani su sa pet lokacija u gradu već poslali prijave ovom preduzeći o pojavi odraslih komaraca.

„Ekipe Gradske čistoće još od marta sprovode larvicidne tretmane. S obzirom na to da smo april imali nešto hladniji, sa toplijim vremenom i sredinom maja bilo je očekivano da se pojave odrasle jedinke komaraca iz roda edes, to su takozvani rečni, odnosno šumski komarci. Sa prvim prijavama i Gradska čistoća je krenula u akcije suzbijanja“, rekla je Cakić za Tanjug.

Ona je rekla da monitornig pokazuje da dolazi do povećane brojnosti odraslih jedinki komaraca, pa je akcija suzbijanja komaraca počela juče.
Akcije sa zemlje i sa vode radiće se na lokalitetima Ada Ciganlija, Makiš, Košutnjak, Topčider, Hajd park, nasip od Bloka 45 ka Ostružničom mostu, Surčinsko polje, park prijateljstva i ostale, precizirala je Cakić.

“Za sada se akcije sprovode sa pet terenskih vozila i sa jedni čamcem. Apelujemo na sugrađane da ekipama dozvole nesmetan rad. Ukoliko primete naše vozilo koje stvara velike količine magle, da se sklone sa lokacije ili da zadrže dah na nekoliko sekundi kako se ne bi zakašljali“, objasnila je Cakić.

Ona je istakla da su sredstva koja se koriste odobrena od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisana u Privremenu listu biocidnih sredstava, te da „nema razloga za strah”.

Cakić je takođe apelovala na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili te insekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar