U trendu

„Večiti studenti” traže još jedan rok

Studenti koji su upisali fakultete „po starom” (pre uvođenja „bolonje”), a kojih ima najmanje 19.000 u Srbiji, predaće 1. marta peticiju sa zahtevom da im se produži rok za završetak studija, koji ističe ove školske godine. Tzv. večiti studenti predaće ovu peticiju sa potpisima Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije. Prosvetne vlasti poručuju da produžetka roka neće biti, „jer to ne bi bilo fer prema ostalim akademcima”.

Međutim, neizvesno je da li će u novoj vladi dr Srđan Verbić ostati ministar, a već je izvesno da nacrt novog zakona o visokom obrazovanju neće pre izbora stići u republički parlament.

„Večiti studenti”, koji inače ne vole ovaj izraz, do sada su prikupili više od 3.000 potpisa i nadaju se podršci skupštinske većine. Rok za produžetak studija im je već dva puta produžavan (prvi put je rok bio akademske 2011/2012 godine, pa je produžen na 2013/2014, a potom je nakon prve peticije dat sadašnji rok – do septembra 2016. godine). Poslednji put studenti su u tome imali podršku prof. dr Marka Atlagića, inače poslanika SNS-a i člana skupštinskog odbora za obrazovanje. Kako nam objašnjavaju tvorci peticije, podrška ne izostaje ni ovoga puta.

(Sandra Gucijan, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.