U trendu

Verski ekstremizam, narkotici, trgovina ljudima – pretnja Kosovu

Verski ekstremizam, trgovina ljudima i narkoticima, krjumčarenje robe, migracije i sajber kriminal pretnje su sa kojima se suočava Kosovo, rečeno je na na skupu “Dan studije bezbednosti na Kosovu” koji je održan u vojnoj bazi Kfora u Prištini.

Šefica Euleksa Aleksandra Papadopulo izjavila je da je verski ekstremizam jedna od glavnih pretnji po bezbednost a da je politička situacija na Kosovu “kompleksna zbog povišenih tenzija i nesporazuma”.

Predstavnik kosovske policije Riza Šilova, kako je saopšteno večeras iz Kfora, naveo je da je trgovina narkoticima prepoznata kao glavna pretnja po bezbednost dok su trgovina ljudima, ekstremizam, migracije, krijumčarenje robe i sajber-kriminal prepoznati kao ostale pretnje po bezbednost.

Pripadnici Kfora, NALT-a (NATO tima za savetovanje i vezu), kosovske policije, Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Euleksa i Kosovskih bezbednosnih snaga učestvovali su na sastanaku.

Komandant Kfora, general-major Đovani Fungo izjavio je da su unapređenje saradnje, održavanja veze i komunikacija, ključni za uspeh i da je to jedini način da se postane efektivniji u borbi protiv zajedničkih bezbednosnih pretnji poput verskog ekstremizma, terorizma, nelegalnih migracija, organizovanog kriminala i socijalnih nemira.

Fungo je, navedeno je između ostalog u saopštenju Kfora, dodao da “ vežbe, dani studija i drugi događaji koji okupljaju sve institucije bezbednosti, predstavljaju dobar način da se harmonizuju taktika, tehnike i procedure, kao i da se osigura bolja integracija.”

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.