U trendu

Vesić: Beogradski Jevreji deo istorije našeg grada

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Djordjević, ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam i predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić obišli su danas Jevrejsko groblje koje će, na zahtev beogradske jevrejske opštine biti prošireno, saopštio je Beoinfo.

Vesić je rekao da se radi o važnoj odluci jer je zahtev Jevrejske opštine Beograd za proširenjem usvojen posle više decenija zahteva i čekanja.

„Jedna od naših prvih poseta učinjena je jevrejskoj sinagogi, a medju prvim odlukama nalazila se ona da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu. Pokrenuli smo i pitanje Starog sajmišta, Republika je donela zakon kojim se rešava status imovine stradalih Jevreja“, rekao je Vesić.

Ministar Zoran Djordjević kazao je da će saradnja sa jevrejskom zajednicom biti nastavljena i da je u toku izrada zakona koji će omogućiti nastavak aktivnosti na Starom sajmištu.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam je izrazila zahvalnost Srbiji i Beogradu i naglasila da se u saradnji sa nadležnima rešavaju mnoga pitanja važna za Jevreje poput restitucije, Starog sajmišta, sinagoge u Subotici.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić ukazao je na to da ova godina označava 500 godina života Jevreja u Beogradu i zahvalio na, kako je kazao, dobroj odluci koja će revitalizovati jevrejsku zajednicu u Srbiji i Beogradu.

Beograd ima dva jevrejska groblja – staro Aškenasko i novo Sefardsko, oba sa brojnim umetničkim radovima.

Sefardsko groblje u Ruzveltovoj ulici datira iz 1888. godine, a preko puta njega, u delu Novog groblja odvojenom zidom u Ruzveltovoj ulici, nalazi se Aškenasko groblje koje više nije u upotrebi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.