U trendu

Više stotina ljudi protestovalo kod Savanove

Više stotina građana koji se protive projektu „Beograd na vodi“ protestovalo je danas kod restorana „Savanova“ povodom isteka jednogodišnje dozvole tom objektu.

Kordon policije zadržao je demonstrante, koji su se okupili u organizaciji Inicijative građana „Ne da(vi)mo Beograd“ noseći zastave sa naslikanom žutom patkom i transparent na kom piše „Nelegalno“, na oko 100 metara od restorana.

„Mi smo napravili ovaj protest da bismo obeležili godinu dana od kako je ‘štand’ dobio dozvolu, kako bi pokazali da je to prevara“, rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative, podsećajući da je objekat dobio dozvolu kao „izložbeni štand“, a da se radi o privatnom restoranu. 

Kako je ranije saopštila Inicijativa građana „Ne da(vi)mo Beograd“, kategorija štanda kao privremenog objekta nije poznata domaćem zakonodavstvu, ali su se inicijatori projekta pozvali na „nacionalni interes“ radi njegove izgradnje.

Prethodno je obližnje priobalje raščišćeno od konkurencije, uklanjanjem jednog ugostiteljskog splava i ostalih manje popularnih kafana i restorana sa tog područja.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“ navodi da nije dobila odgovore nadležnih na pitanja o tome ko je platio izgradnju „štanda“, ko njime i pod kojim uslovima upravlja, niti na zahtev da se dozvola tom objektu ne produži, a oglušile su se i sve inspekcije i drugi nadležni organi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je predata sva dokumentacija za produženje dozvole za rad „promotivnog štanda Savanova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.