U trendu

Viši sud poništio presude protiv novinara Stefana Cvetkovića

Viši sud u Pančevu poništio je sve tri presude protiv novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, po kojima je on bio osudjen na dve godine i tri meseca zatvora, i vratio ih na ponovno postupanje.

Cvetković je agenciji Beta rekao da će podneti krivične prijave protiv sudije iz Vršca Cvete Kajević Grubišić, koja ga je pred Osnovnim sudom u Vršcu u sva tri predmeta osudila.

Dodao je da će se krivične prijave odnositi na zloupotrebu službenog položaja i na kršenje zakona.

Cvetković je prvostepeno bio osudjen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Cvetković je osudjen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator Srpske napredne stranke (SNS) za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić iz SNS-a, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

„Činjenica je da je protiv novinara privatnu krivičnu tužbu podnela napredna organizovana grupa partijskih funkcionera vlasti. Realizacija ekskpresne prvostepene presude poverena je sudiji koja je dokazano poslušni partijski operativac“, rekao je tada Cvetković.

Dodao je da je i njegov slučaj jos jedan primer da gradjani Srbije žive u sistemu koji „urušava temelj svakog demokratskog društva, a svoju vlast bazira na pretnjama, pritiscima, zloupotrebama institucija i širenju straha“.

„Nedvosmisleno jedini motiv jeste pokušaj gušenja slobodnog informisanja, a za takvu vrstu obračuna ne biraju se sredstva od strane onih kojima smeta javnost“, rekao je Cvetković i dodao da su osobe koje su ga tužile „kriminogene prošlosti“.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osudjen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora, jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića „Šestica“, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije „Sablja“ 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnj i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.