U trendu

Visoki ciljevi Vojske Srbije će biti ispunjeni

Ministar odbrane Zoran Djordjević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručili su u petak uveče povodom Dana Vojske Srbije, na prijemu u Domu Garde na Topčideru, da srpska vojska ispred sebe ima visoke ciljeve koji će se realizovati uz pametne, poštene, odane i časne ljude koje ima.

Djordjević je čestitao pripadnicima sistema odbrane predstojeći praznik Dan Vojske, podsećajući na istorijski značaj tog datuma.

„S ponosom se prisećamo viševekovnog puta svoga nastajanja, samoostvarenja i samopoštovanja, uzdignute glave govorimo o hrabrosti naših predaka i mudrosti naših državotvoraca. Vojska Srbije nastavlja tradiciju svojih prethodnika, vrednih, čestitih, pravednih i ponosnih junaka koji su se uvek, u teškim vremenima, okupljali, udruživali i odlučno kretali u borbu za svoju čast i odbranu svoje otadžbine“, rekao je Djordjević.

Ministar je podsetio da srpska vojska iza sebe ima bogatu istoriju koja ne sme biti zaboravljena, a ispred sebe visoke ciljeve koji uz pametne, poštene, odane i časne ljude tek treba da se ostvare.

Prema njegovim rečima, vojska danas ima čast da kod svojih gradjana uživa veliko poverenje, da bude medju najpoštovanijim institucijama u zemlji, a činjenica da se mladi ljudi rado opredeljuju za vojnički poziv, kako je naglasio, garancija je uspeha.

„Gradjani Srbije veruju svojoj vojsci i vole je, vojska je uvek bila i biće uz svoj narod. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizaciji u regionu, kao i uključenju naše države u evropske integracije“, rekao je ministar.

Poručujući da će pripadnici Vojske Srbije uvek biti spremni da odgovore na najkompleksnije zadatke i pruže maksimum za svoje građane i otadžbinu, on je naveo da se Srbija sa sigurnošću može osloniti na svoju vojsku.

„Srbija će ostati dosledna svojoj poziciji vojne neutralnosti, to je naše opredeljenje“, rekao je ministar, podsećajući da je još Sveti Sava, u pismu igumanu Irineju 1221. godine, napisao da su Srbi „sudbinom predodredjeni da budu Istok na Zapadu, a Zapad na Istoku“.

Djordjević je zahvalio svim državnim organima, institucijama i svim subjektima van sistema odbrane na pružanju nesebične podrške Vojsci, kao i stranim armijama na izuzetnoj saradnji i prilici za razmenu iskustava.

Vojska Srbije praznuje 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobodjenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.