U trendu

Visoki savet sudstva Srbije nezadovoljan predlogom amandmana na Ustav

Visoki savet sudstva (VSS) je danas saopštio da su u radnom tekstu amandmana Ministarstva pravde Srbije na Ustav sva rešenja za jačanja nezavisnog sudstva i sudija potpuno derogirana predloženim sastavom i načinom odlučivanja Visokog sveta sudstva.

VSS navodi da će zbog izuzetnog značaja te teme za sadašnjost i budućnost sudskog sistema, a posebno za nezavisnost i nesmetani rad sudova i sudija dati predloge i primedbe na navedeni tekst koji će biti dostavljen predlagaču.

Tim povodom, kako se dodaje u saopštenju VSS poziva sve sudije da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi.

„Sva predložena pozitivna rešenja koja su u funkciji jačanja nezavisnog sudstva i sudija, – kao što je isključiva nadležnost Visokog savet sudstva za izbor i razrešenje svih sudija i predsednika sudova, neposredan izbor članova VSS od stane sudija, potpuno su derogirana predloženim sastavom i načinom odlučivanja Visokog sveta sudstva“, navodi se u saopštenju VSS.

„Predloženi sastav Visokog saveta sudstva u kome sudije nemaju većinu i u kome se predsednik obavezno bira iz reda istaknutih pravnika i ima tzv. zlatni glas – koji odlučuje  kad je broj glasova jednak, dovodi do toga da o svim bitnim pitanjima  iz nadležnosti VSS kojima se garantuje samostalnost i nezavisnost sudova i sudija – izbor, razrešenja, disciplinska odovornost, materijalni položaj odlučuju članovi VSS koje bira Narodna skupština, a koji nisu sudije“, navodi VSS.

VSS dodaje da je sadržina i način na koji se predlaže  uredjivanje ustavnog odredjenja i nadležnosti VSS u Ustavu neprihvatljiv, tim pre što nije predvidjeno da VSS u oblasti finansiranja nema  druga prava, osim  pravo da predloži Vladi plan sredstava za rad sudova iz svoje nadležnosti, što nije u skladu sa  medjunarodnim standardima po kojima je materijalna nezavisnost jedan od preduslova pojma sudske nezavisnosti.

„Direktan napad na nezavisnost pravosudja  predstavlja i rešenje predloga Amandmana VIII, da disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija  i predsednika sudova može pokrenuti i ministar nadležan za pravosudje“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da postojećim rešenjima disciplinski postupak prema sudiji i postupak razrešenja može inicirati svaki gradjanin, ali da je pokretanje disciplinskog postupka u isključivoj nadležnosti Disciplinskog tužioca, dok postupak razrešenja pokreće VSS.

VSS navodi da „posebno zabrinjava odredba kojom se na nejasan i nedorečen način kao novi uslov za izbor na sudijsku funkciju uvodi prethodno okončana posebna obuka u instituciji za obuku u pravosudju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.