U trendu

Vlada Srbije usvojila predlog zakona o zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uredjuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Ovim Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj ovog pisma“, navodi se u saopštenju.

Predlog zakona predvidja širenje krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, odnosno sve subjekte koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Propisuju se i stimulativne mere koje su usmerene na privatni sektor, odnosno ustanovljavanje poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

Predvidjeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Biće osnovan i poseban Savet Vlade za srpski jezik, „koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovodjenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapredjenje stanja“.

Kako se navodi u saopštenju, predlog je poslat Skupštini Srbije na usvajanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.