U trendu

Vladeta Jerotić dobio ulicu u glavnom gradu Srbije

BEOGRAD – Deo Dalmatinske ulice koja počinje od Takovske, a završava se kod Ulice Džordža Vašingtona, današbjom odlukom odbornika Skupštine grada Beograda, promenila je naziv u Ulicu Vladete Jerotića.

Inicijativu za promenu naziva te ulice podneo je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a novim nazivom želi da se sačuva sećanje na akademika Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Vladeta Jerotić bio je srpski neuropsihijatar, prihoterapeut, filozof i književnik, a saglasnost za dobijanje ulice u prestonici Srbije dala je i Zadužbina Vladete Jerotića.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, obrazlažući davanja ulice Vladeti Jerotiću odbornicima, kazao je da je Jerotić bio jedan od najuticajnih i najomiljienih srpskih intelektualaca u poslednjih pola veka.

Kako je naveo, Jerotić je bez sumnje bio najveći prosvetitelj našeg doba.

„Prosvetitelji se ne rađaju stalno, dolaze u talasima obično onda kada ih najviše trebamo, a trebali smo ih opustošene duše posle ateističnog perioda komunizma, u košmarima i teškim vremenima, trebao nam je iscelitelj duha i bio je sa nama“, kazao je Simeunović.

Kako je naveo, bio je duhovni predvodnik srpskog naroda na stazi preobraćanje i vraćanja duhovnosti.

„Vraćao je ljude knjigama, porodici, ka ljubavi“, kazao je Simeunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar