U trendu

Vladimir Kovačević: Žvaka skuplja od mesečne terapije leka za visok pritisak

Predsednik pokreta „Da se struka pita“ Vladimir Kovačević predlažio je danas Vladi Srbije da promeni metodologiju utvrdjivanja cene leka, da se ne bi suočila sa odustajanjem od proizvodnje leka.

On je, u pisanoj izjavi, naglasio da kriza, koja je svakim danom u državi sve veća, utiče na sve grane privrede i dovodi do kraha mnogih delatnosti.

„Farmaceutski sektor broji najcrnje dane. Razlog tome su cene lekova apotekarske palete, koji više od osam godina nisu dobili povećanje cena“, napisao je Kovačević.

Kako je naveo, „apotekari imaju zakonski regulisanu fiksnu maržu od 12 odsto na cene lekova, a 70 odsto lekova prometuju se u apoteci u rasponu od 50 do 200 dinara“.

„Apotekari zbog toga imaju isključivi interes da pacijentu prodaju suplement čije se cene slobodno formiraju jer se od prodaje leka ne mogu pokriti ni elementarni troškovi, a da ne pričamo o platama. Refundacija participacije po receptu od RFZO čeka se i po nekoliko meseci“, objasio je Kovačević.

Navodeći kao primer prvi lek za borbu protiv visokog krvnog pritiska – amlodipin, on je istakao da njegova cena u apoteci za terapiju od 30 dana pacijenta košta manje od „Orbit“ žvake.

On je ocenio da su veledrogerije lekova opredeljene da distribuiraju lekove takodje na ivici rentabilnosti jer po leku od proizvodjača imaju u proseku 6 odsto, dodajući da ih sa aktuelnom cenom goriva, ovaj posao gura u gubitke.

„Apelujem na Vladu i Ministarstvo zdravlja na hitno sagledavanje problema. U protivnom, država će se suočiti sa zahtevima za skidanje lekova sa pozitivne liste RFZO od strane proizvodjača, a gradjani sa nestašicama lekova“, rekao je Kovačević.

Upozorio je da „malobrojni domaći proizvodjači lekova već izvesno vreme na apotekarskoj paleti lekova, koja je najvažnija za građane Srbije, imaju gubitke“.

„Socijalna politika se čuva i balansom izmedju proizvodjača lekova, njihovih distributera i pacijenata kojima je lek potreban. Taj balans je narušen“, rekao je Kovačević, predlažući da se promeni metodologiju utvrdjivanja cene leka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.