U trendu

Vodja projektnog tima za integraciju Roma Orhan Usein: Romi posebno ugroženi zbog virusa

Vodja projektnog tima za integraciju Roma Veća za regionalnu saradnju Orhan Usein, izjavio je da se 8. april, Medjunarodni dan Roma ove godine obeležava u vanrednim okolnostima zbog pandemije virusa COVID-19 i dodao da su romske zajednice posebno ugrožene virusom zbog uslova u kojima žive.

„Kao i svi drugi, i Romi su pogodjeni ovom zajedničkom pretnjom, jer virus ne pravi razliku izmedju rase, većine ili manjine. Ovaj virus napada sve nas,“ rekao je Usein i podsetio sve ostale na ugroženost Roma, ali i na snagu zajedništva i solidarnosti u ovim teškim vremenima.

On je dodao da su brojne romske zajednice naročito ugrožene pandemijom, jer uslovi života i osnovna sanitarna infrastruktura nisu odgovarajući da se osigura potpuno poštovanje preventivnih mera, što Rome izlaže još većem riziku.

„Osim postojećih problema, kao što je nedostatak pristupa čistoj vodi i električnoj energiji, uslovi za obavljanje svakodnevnih usluga radi ostvarivanja prihoda su ograničeni ili u brojnim slučajevima u potpunosti onemogućeni. Veliki broj Roma radi neprijavljeno, baveći se poslovima prikupljanja sekundarnih sirovina, sezonskim poslovima, prodajom robe na otvorenim pijacama, koji su zabranjeni zbog preventivnih mera „, navedeno je u saopštenju Veća.

Uz sve to, prekinuto je i obrazovanje, a nastavni plan i program prebačen je na internet ili državnu televiziju, što predstavlja opterećenje za mlade Rome koji imaju ograničen pristup internetu, TV i laptopu za praćenje nastave, dodaje se u saopštenju.

„Medjutim, Romi, kao i svi drugi gradjani, pridržavaju se uvedenih mera i razumiju da kada je jedna osoba u opasnosti, u opasnosti je cio region. Svi mi smo povezani i na različite načine, zavisimo jedni od drugih“ zaključio je Usein.

Sa oko 10 miliona ljudi, Romi su najveća etnička manjina u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.