U trendu

Vremenska prognoza za leto

Živa na termometru uglavnom će se „držati“ oko proseka, bez puno dana toplijih od 35 stepeni

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava kakve nas vremenske prilike očekuju u narednom periodu.

Nestabilno vreme, kakvo je poslednjih dana, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda objašnjava kao redovnu pojavu za kraj maja i početak juna, piše Alo.

– To sa stabilnim vremenom se retko događa, bilo leto bilo zima. Naša klima, podrazumeva stalnu promenljivost, iz sata u sat, iz dana u dan. Da ne preterujemo, nijedan dan nije isti kao prethodni. To je karakteristika naše klime. U nekom periodu preovlađuje toplija varijanta, nekad hladnija, pogotovo u kasnom proleću i ranom letu. Ovakve pojave su sada najčešće. Do kraja maja i početkom juna će temperatura biti manja od prosečne.

– Nema to veze sa načinom života, sa ljudima. To su teoretičari globalnog zagrevanja, ništa se nije promenilo u prirodi. Jedino se događaju razlike na lokalnom nivou. Tome doprinose grejanja, automobili, urbanizacija. Generalno, sve su to male i zanemarljive razlike.

– Svako leto kod nas je toplo, ovo neće biti „tropsko“. Kad se pogleda prognoza u poslednjim godinama, kao na primer 2012, 2014, 2017. tu postoji jedan ciklus koji se ponavlja na svakih nekoliko godina – u dahu objašnjava Todorović i dodaje:

– Sad smo, kada se pogleda analiza, na izmaku uslovno rečeno toplih perioda, u narednih pet do 10 godina dolazimo do toga da će biti ređa pojava ekstremno toplih i sušnih leta. Biće manje onih dana od 35 plus stepeni.

Za kraj, istakao je da nećemo imati tropske mesece.

– Ovo leto bi bilo, što se tiče srednje temperature oko ili malo iznad proseka, a onaj broj dana o ekstremnosti iznad 35 stepeni će takođe biti oko proseka, recimo nekih pet dana i to tek u drugoj polovini leta. Sve je ipak nezahvalno prognozirati daleko unapred, ali mislim da neće biti pretoplo i teško ovog leta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.