Vučić: Finansije stabilizovane, na redu škole i bolnice

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vlada u prethodne dve godine radila na stabilizaciji države i javnih finansija, a da u narednom periodu najvažnija stvar treba da bude briga o školama, bolnicama, domovima zdravlja, starijim građanima, a pre svega o deci.

„Ako ne ulažemo u škole, možda ćemo imati malo više novca za neke druge stvari, ali ćemo u budućnosti biti siromašniji. Najveća ulaganja su ulaganja u znanje, obrazovanje i decu“, rekao je Vučić na otvaranju škole „Draževac“ u Poljanama kod Obrenovcu.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji, koja je finansirala izgradnju i opremanje izdvojenog objekta odeljenja te škole sa 130.000 evra, navodeći da je lako uzimati novac od EU, ali i da mi u Srbiji treba više da radimo i da se uzdamo u se i u svoje kljuse.

„Moramo da radimo mnogo više i vrednije, jer ako ne budemo vredni i marljivi ništa nećemo moći da postignemo“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija mora da ceni podršku EU i da treba da zna da kaže hvala za ono što su poreski obveznici zemalja Unije učinili za nas.

Premijer je dodao da se ponosi time što obilazi toalete u školama i ponovo najavio da će obići svaku školu i dom zdravlja, kako bi se uverio da su toaleti i učionice čisti.

Govoreći o obnovi Obrenovca, Vučić je rekao da je urađeno mnogo, iako su Srbi šampioni u kuknjavi, te da su mnoge zgrade posle poplava obnovljene i da izgledaju neuporedivo lepše i čistije.

Rekao je da će i sportska sala i pozorište do juna biti obnovljeni, kao i da će biti završen put do Draževca, za šta je izdvojeno devet miliona dinara.

„Čini mi se da rad, trud i marljivost daju svoje rezultate“, rekao je Vučić.

On je primetio da je školski prostor takav da može da primi više dece, te da meštani „gledaju šta im je činiti ubuduće“.

On je pomenuo da devet škola koje su posle poplava obnovljene u Obrenovcu ima podjednako dobra i kvalitetna učila i sređen prostor.

„Uspeli smo da obnovimo mnoge zgrade, sad su neuporedivo lepše i čistije, sporstka hala i pozorište biće gotovi do juna, izgledaće mnogo bolje nego ranije i mislim da ćemo čista obraza moći svima da kazemo koliko toga smo uspeli da uradimo“, rekao je premijer.

Zahvaljujući Devenportu i EU na finansijskoj podršci, Vučić je rekao da kad uzmemo novac od EU to nam izgleda kao da je s neba palo, ali moramo da poštujemo i cenimo pomoć građana EU.

Vučić je najavio ponovo da će obići svaku školu i bolnicu koja će biti obnavljana u okviru delatnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Pre svečanog presecanja vrpce, Devenport i Vučić obišli su učionice, seli u školske klupe sa đacima, a direktorka škole Slobodanka Smiljković zahvalila je na pomoći i izrazila nadu da će deca učiti više i bolje u odličnim uslovima.

Vučić je školi poklonio primerak Dušanovog zakonika, a Devenport košarkašku loptu, nakon čega je premijer razgovarao sa decom koja su mu rekla da su dobila divnu školu.

Evropska unija finansirala je izgradnju i opremanje izdvojenog objekta odeljenja te škole sa 130.000 evra.

Usled poplava u maju 2014. godine nivo vode u školi je dostigao jedan metar i oštetio podove, zidove, stolariju, fasadu i električne instalacije.

Novi objekat od 225 metara kvadratnih izgrađen je za 30 učenika, u školi se nalaze tri učionice, zbornica, ostava i toaleti, a prilagođene su i za osobe sa invaliditemom.

Mali: Ispunjeno obećanje – sve škole i vrtići obnovljeni

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas u Poljanama kod Obrenovca, gde je sredstvima EU otvorena nova osnovna škola, da je vlast ispunila obećanje da će sve škole i vrtići u toj opštini biti obnovljeni posle poplava.

Mali je posle svečanog otvaranja nove škole rekao da su četiri vrtića, četiri osnovne škole i četiri srednje škole obnovljene i da to predstavlja novu budućnost za decu u Obrenovcu.

„Najvažnije obećanje koje smo ispunili jeste da smo vratili nadu Obrenovčanima da se vrate u svoju opštinu. Postojala je bojazan da neke škole nećemo moći da obnovimo i da će deca morati da nastave školovanje na Čukarici. Sve škole i vrtiće smo, međutim, obnovili, i to je razlog za roditelje i decu da ostanu u Obrenovcu“, poručio je Mali.

On je podsetio da je otvoren i novi vrtić u Stublinama, kod Obrenovca, kao i fiskulturna sala u Prvoj obrenovačkoj gimnaziji.

Prema njegovim rečima, ove godine je obezneđeno 1,7 miliona evra za dve fiskulturne sale u Grabovcu i Zvečku, a ti radovi počinju na proleće.

„Želimo da svaka škola u Obrenovcu ima fiskulturnu salu kako bi deca provodila slobodno vreme i bavila se sportom“, rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je rekao da je kruna svih napora kamen temeljac za fabriku „Meita Europe“, koja će zaposliti 1.400 radnika i obezbediti budućnost Obrenovca.

Mali se zahvalio Devenportu i EU na pomoći u obnovi škola i Obrenovca, bez koje, kako je dodao, ne bi bila moguća obnova Obrenovca i drugih delova Beograda.

Devenport rekao je da je Obrenovac nakon katasrofalnih poplava postao svojevrstan simbol uspešne obnove i rekonstrukcije.

Poručio je i da sada možemo biti ponosni na sve što je urađeno.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je izgrađena potpuno nova škola u Poljanama i poželeo đacima uspeh i sve najbolje u novom zdanju.

To je, kako je rekao, samo deo svih projekata EU u Obrenovcu, podsetivši da je EU izdvojila dosta sredstava za obnovu škola.

„Naš izazov se nastavlja zato što je sada bitno da se bavimo prevencijom od poplava, kako se ione ne bi više ponovile“, istakao je Devenport.

Otvaranju škole prisustvovali su i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.