U trendu

Vučić naredio hitnu upotrebu vojske radi zaštite od migranata u Šidu

Predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je hitnu upotrebu Vojske Srbije radi zaštite bezbednosti građana Šida od migranata, saznaje Tanjug.

Očekuje se da pripadnici vojske uskoro stignu u Šid.

Vučić je naredio jutros angažovanje vojske, radi zaštite bezbednosti i imovine lokalnog stanovništva od migranata.

Ministarstvo odbrane: Predsednik naredio-vojska u Šidu

Na osnovu člana 17. stav 1. tačka 1. Zakona o Vojsci Srbije, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je upotrebu dela snaga Vojske Srbije na teritoriji Opštine Šid, radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

„Na osnovu odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenja načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića Vojska Srbije, započela je angažovanje na raspoređivanju dela snaga za izvršenje tog zadatka”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Šid: Migranti ne smetaju, ali treba obezbediti i njih i meštane

U Šid još nisu stigli pripadnici vojne policije, koji će, po naredbi predsednika Srbije, obezbeđivati tri migrantska centra, a oko podneva je sve mirno,dok u dvorištu centra u Adaševcima, ispred ulaza, stoji 15-ak migranata, inače smeštenih u tom centru.

Zašto će vojska biti poslata u šidsku opštinu, za Tanjug objašnjava zamenik predsednika Opštine:

„Vojska se vraća na obezbeđivanje prihvatnih centara i zaštitu svih građana, jer nekontrolisani izlasci migrantske populacije iz centara prouzrokovali su nekoliko dela ugrožavanja slobode kretanja naših građana, bezbednosti saobraćaja, tako da se samo vraćamo na ono što je bilo pre uvođenja vanrednog stanja“, kaže u izjavi za Tanjug, zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović.

Kaže da je policija pre dva dana napustila Šid, gde je do tada obezbeđivala prihvatne centre.

„Pre toga smo imali kompletno vanrednu situaciju. Došlo je do povećanja broja migranata sa oko 950 u prihvatni centrima pre vanredne situacije, na oko 1950 posle vanredne situacije“, kaže Semenović, naglašavajući da kapaciteti nisu dovoljni za toliki broj ljudi.

„Nama migranti nikada nisu smetali. Odlazak migranata u neobezbeđena mesta u vreme covida, koji je još uvek na snazi, može da prouzrokuje eventualno njihovo ugrožavanje zdravlja. Zamislite migranta koji izađe iz centra, vrati se i zarazi ostale u centru“, kaže Semenović.

Pripadnici vojske stižu predveče u Šid

Pripadnici Vojske Srbije predveče bi trebalo da stignu u Šid, saznaje Tanjug u Opštini Šid.

„Nadam se da će to biti negde do kraja dana, kada budemo imali preciznije informacije, i obavestićemo sve naše građane u opštini i širu javnost“, izjavio je za Tanjug zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović.

On nije mogao da precizira koliki broj vojnika će stići predveče u Šid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.