U trendu

Za 20-30 odsto više studenata na pregledima

BEOGRAD – Studentska poliklinika u Beogradu poslednjih nedelja beleži blagi porast broja studenata koji se javljaju u respiratornu ambulantu sa simptomima povišene temperature i glavobolje, što je, prema rečima direktorke te zdravstvene ustanove Marije Obradović, za 20 do 30 odsto više nego pre mesec dana.

„Više je pacijenata koji su oboleli od gripa, uglavnom su to visoke temperature koje traju kraće, dan-dva. Simptomi gripa prolaze u roku od sedam do 10 dana“, rekla je Obradović za Tanjug i dodala da u danu bude čak između 85 i 100 odsto pozitivnih na grip.

Obradović kaže da vakcinacija ide sporije, što, kaže, nije presudno za trenutni tok epidemije, koji „nije više toliko primaran“.

„Dosta studenata je steklo i prirodni imunitet, kod nas se vakcinisalo između 16.000 i 20.000 studenata, videćemo na jesen da li će biti novih sojeva korone i kako će mladi prihvatiti vakcinaciju“, poručila je Obradović.

U stacionaru Studentske poliklinike smešten je jedan student.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, koji je danas posetio tu zdravstvenu ustanovu, zahvalio je svim zaposlenima koji čine napore da olakšaju epidemijsku situaciju.

„Za ove dve godine obavljeno je oko 22.000 testiranja i to je veliki napor zaposlenih koji doprinose zdravstvenoj zaštiti studenata. Ovde se zdravlje naših građana održava na najbolji mogući način i to je za ponos naše univerzitetske zajednice“, rekao je Đokić.

On je rekao da je sa direktorkom Zavoda razgovarao o ovogodišnjoj proslavi jubileja od 100 godina postojanja te zdravstvene ustanove, kao i o realizaciji nastave na Beogradskom univerzitetu u nastavku semestra.

„Nadamo se da ćemo na sutrašnjoj sednici Senata doneti odluku po tom pitanju, koja se odnosi na mogućnost da se nastava na fakultetima odvija što više u normalnom obliku, a manje u hibridnom“, rekao je Đokić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.