U trendu

Za 65 godina Prihvatilište za decu Beograda zbrinulo više od 70.000 dece

BEOGRAD – Prihvatilište za decu Beograda, ustanova koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, danas obeležava 65. godina postojanja. a prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zastitu Aleksandre Čamagić, za 65 godina rada u toj ustanovi je zbrinuto više od 70.000 dece.
“Prihvatilište za decu Beograda je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice”, rekla je Čamagić za Tanjug.
Objašnjava da je funkcija Prihvatilišta da obezbedi privremeno i celovito zbrinjavanje dece i omladine oba pola, uzrasta 7-18 godina, koje upute nadležni centri za socijalni rad, organi pravosuđa i organi MUP-a.

Prijem korisnika, dodaje, obavlja se 24 časa dnevno tokom cele kalendarske godine.

“Grad Beograd u sklopu delatnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu najdirektnije pruža podršku očuvanju porodice, naročito porodice koja se usled negativnih socijalnih indikacija nalazi u riziku. Trudimo se da u saradnji sa drugim relevantnim institucijama zajedničkim snagama pružimo podršku i pomoć svoj deci kojoj je ona potrebna, a sa ovim konceptom socijalne zaštite ćemo nastaviti i u buduće”, rekla je Čamagić.
Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković navela je da Prihvatilište ima odvojeni deo za nove korisnike, gde se obavlja prijem, dok se tek nakon procene odlučuje o najboljem mestu za zbrinjavanje korisnika.

Prostorni kapacitet kojim Prihvatilište, prema njenim rečima, uključuje 16 spavaćih soba za decu, odvojene prostorije za dnevni boravak, radioničarski rad, individualne tretmane, a poseduje i biblioteku sa informatičkom radionicom.
Stajković je u izjavi za Tanjug najavila da će danas povodom 65. rođendana Prihvatilišta biti organizovana manifestacija u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.
“Pripremili smo prigodan program u kojem će učestvovati deca Prihvatilišta, kao mali-veliki glumci, uz vođenje i podršku naših glumaca, Nine Nešković i Petra Strugara. Svojim autorskim recitalom, kao pravi domaćini, iskazaće poštovanje i zahvalnost svim prijateljima i svojim autorskim recitalom. Umetnički centar „Talija“ predstaviće se tradicionalnim folklornim dečijim igrama. Školica baleta „Zvončica“, vodi nas svojim nastupom u zaleđeno kraljevstvo, a drugari, učenici dvanaeste gimnazije, iz benda „12. (ne)opravdani“, pripremili su pravi mini koncert”, rekla je Stajković.
Ona je istakla da će manifestaciji prisustvovati predstavnici grada Beograda, resornih ministarstava, brojni saradnici, prijatelji, donatori, poznate ličnosti iz društvenog i javnog života, deca iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, predstavnici fakulteta i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.