U trendu

Za sad bez poskupljenja prevoza, autobusi ubuduce bez reklama

BEOGRAD – Na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda pred odbornicima će se naći više odluka, među kojima i dogovor Grada i privatnih prevoznika o većoj ceni rada na osnovu koje privatnici obavljaju prevoz putnika, ali to povećanje neće značiti i veću cenu karte u gradskom prevozu.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o zabrani postavljanja reklama i drugih natpisa sa spoljašnje strane vozila, kao ni sa unutrašnje strane prozora.

Odbornici će razmatrati i usvojiti odluku o realizaciji lokalnog Plana upravljanja otpadom za prošlu godinu, kao i izveštaj o bezbednosti saobraćaja u gradu tokom 2021. godine.

Kada je reč o javnom prevozu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević pojasnio je za Tanjug da zbog cene goriva na svetskom tržištu Beograd za GSP, kao i privatni prevoznici u sistemu javnog prevoza, plaćaju znatno veću cenu goriva nego pre šest ili sedam meseci.

„Zato Grad sada povećava cenu rada koju plaća privatnim prevoznicima po kilometru kako bismo uspeli da održimo stabilnost javnog prevoza u gradu“, rekao je Nikodijević.

To je, naglašava, velika borba, jer su cene „skočile“ gotovo 30-40 odsto u odnosu na poslednjih nekoliko meseci, ali se, dodaje, nadležni trude da održe kvalitet i nivo javnog prevoza u teškim okolnostima.

Privatni prevoznici su, inače, u proteklom periodu isticali da su zbog rasta cene evrodizela, već duže u problemu.

Na ovaj način Grad im pomaže da nastave da voze, ali veća izdvajanja za „privatnike“, neće dovesti do povećanja cene karte u javnom gradskom prevozu, već bi, ističe Nikodijević, bilo značajno da se poboljša naplata, odnosno da se prekine sa praksom „švercovanja“ putnika u prevozu.

„Činimo napore da pored teške situacije na tržištu energenata i goriva, odrižimo cene u gradu, kada je u pitanu prevoz. Bilo bi dobro da se poveća nivo naplate, i mislim da bi to u ovom trenutku bio način da prevazidemo ovu situaciju“, rekao je Nikodijević.

Ako bude povećana naplata nećemo biti u situaciji da povećavamo cene, kazao je Nikodijević i dodao da se Grad trudi da očuva stabilnost i da što manje nametima optereti građane, koji moraju da shvate da javni prevoz mora da se plaća.

„Ukoliko budemo disciplinovani, odgovorni, ako se budemo pridržavali propisa, verujem da nećemo povećavati cene javnog prevoza“, rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati odluku po kojoj autobusi, gradski i pritavni, neće moći da imaju reklame na spoljašnosti vozila, što, kaže Nikodijević, ne znači da u budućnosti neće na drugačiji način biti uređena mogućnost reklamiranja na vozilima.

„Sada je stav da su vozila previše išarana, bez ozbiljne standardizacije u oglašavanju na spoljnom delu vozila. U budućnosti ćemo se truditi da obezbedimo standard oglašavanja – da autobusi ne budu šareni, bez kriterijuma. Ideja je da uvedemo red u tu oblast, a ne da zabranimo reklamiranje samo po sebi“, rekao je Nikodijević.

Na dvenom redu biće i odluka o realizaciji Plana upravljanja otpadom za prošlu godinu u Beogradu, a Nikodijević kaže da Grad uveliko sprovodi Strategiju upravljanja otpadom, kako bi se taj posao obaljavo efikasnije, smanjili nepovoljne efekte na životnu sredinu, a povećao procenat reciklaže otpada.

Odbornici će razmatrati i godišnji izveštaj o bezbednosti saobraćaja, a na dnevom redu će se naći i predlog odluke o načinu i postupku dodele stambene podrške ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sticanjem svojine na stanu izgrađenog sredstvima donacije Vlade Japana, kao i Predlog odluke o izmeni odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Treća sednica gardskog parlamenta, prva „radna“ posle konstituisanja novog saziva i izbora gradonačelnika, biće održana uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, koje je preporučio Gradski zavod za javno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar