Zaborav od realnosti: Migranti iz Krnjače igraju kriket i jako su srećni

Izbeglice smeštene u centru u beogradskom naselju Krnjača, migranti iz Avganistana i Pakistana, dva puta nedeljno igraju svoju omiljenu igru – kriket i kažu da su sretni zbog toga.

Bi-Bi-Si (BBC) u reportaži iz Krnjače ističe angažovanje generalnog sekretara Srpske kriket federacije Vladimira Ninkovića, koji je glavni organizator igre koja migrantima, bar na kratko, skrene misli sa problema sa kojima su suočeni.

Komesarijat za izbeglice Srbije prepoznao je da ovaj sport, koja ima malo pristalica u Srbiji, može biti dobra stvar za migrante koji su zbog zemalja iz kojih dolaze tradicionalno vezani za tu igri, prenosi BBC.

Kontaktirali su 35. godišnjeg Ninkovića, koji je prihvatio da organizuje ovu zabavu za mlade Avganistance i Pakistance.

Ninković, koji je sa ovim angažmanom počeo u aprilu, ističe da u Srbiji nema mnogo igrača kriketa, ali da ima mnogo izbeglica koje vole taj sport.

„Tokom dva sata, dva puta nedeljno, dajemo im šansu da ne misle o sebi kao migrantima, izbeglicama, već kao dobrim igračima kriketa. Rade to sa strašću i entuzijazmom. I stvarno su kvalitetni. Mislim da bi oko 70 posto njih mogli da igraju u kriket klubovima u Engleskoj“, smatra Ninković.

U kampu u kome je oko 800 izbeglica, oko 40 njih, mladića i dečaka, sa Vladom javnim prevozim idu do jedinog kriket terena u Padinskoj Skeli.

Foto: Pixabay/Chillibibi

Jedan od najaktivnijih je 32. godišnji Avganistanac Nur Ahmed Šerzad, koji je radio kao policajac u odeljenju za borbu protiv droge, morao je da ode iz zemlje jer su ga maltretirali talibanski krijumčari.

Šerzad napominje da je kriket igrao još dok je bio u policijskoj akademiji u Avganistanu.

On je jedan od retkih migranata koji je tražio azil u Srbiji.

„Srbija je tranzitna zemlja. Manje od jedan posto migranata želi da ostane ovde“, kaže Ninković.

Šerzadov zemljak Prins ističe da ovde žive dobri ljudi koji poštuju izbeglice.

„Bio sam sedam meseci u kampu zatvorenog tipa u Mađarskoj. To kao da je bio zatvor. Bilo je loše. Ne odnose se prema vama kao prema ljudima, već kao prema životinjama“, naveo je Prins, koji je iz Avganistana morao da pobegne zbog pretnji talibana i prešao peške oko 8.000 kilometara.

„Evo sada smo srećni u ovoj zemlji. Inšalah, igramo kriket u Srbiji. Tako sam srećan“, rekao je 25. godišnji Prins za BBC.

3 komentara
  1. goran manic

    Nikad nisam pročitao nadnaravniji tekst! Povijest bi trebalo završiti na ovom mestu!

  2. Reptyl from the East

    Super, naselimo jedno Milion ,,migranata,, (koji bi samo zbog bolje klime i vode dosli bar 5 miliona ako ih pustimo)… i razvicemo ,,Kriket,,. Moguce i jos neke ,,sportove,, razvijemo… E Srbi Srbi… Izgleda vama nije ni do Beograda i Sumadije (Kosmet je vec ,,nacionalizam,, ako kazemo da je nase)…. Vojvodina ce se ,,snaci,, kad uskoro priznate Kosmet. Boze sacuvaj…. Ako smo ikada bili isti narod. Hvala Bogu sto pobegoh sad skoro iz Srbije, daleko od Vas (Srba) i ,,jadnih migranata,,. P.S. Kad vas pocnu proterivati (jer niste jaki kao Nemacka ili Francuska) uskoro i zene i cerke vase ne smeju ici slobodno po gradu… Seticete se ,,kriketa,, :)))) P.S.S.S. Bez brige, na ,,Istoku,, (Rusija) nece vas primati, hvala Rusima i za to, da mi se ne dovucete ovde, trk u Nemacku, u ,,izobilje,, i ,,ljudska prava,, 🙂

  3. Nataša Gajić

    Drago nam je da su sretni kod nas, kao izbjeglice i „kriketaši“!- i mi bismo, na ovoj vrelini, da skrenemo misli negdje i napijemo ih od nečeg, samo da ne potonemo zajedno

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike