U trendu

Zamenica gradonačelnika Beograda: Površnost i predrasude, malo znamo o Romima

 Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović izjavila je danas, na obeležavanju Međunarodnog dana Roma, da Beograd treba da bude dobro mesto za život svih građana i da je potrebno da svi budu angažovani da Rome uključe u društvo koje ne prihvata podele.

„Vekovima živimo zajedno sa Romima, ali osim površnosti i ponekada predrasuda, o njima znamo malo. Potrebno je da stalno ukazujemo na položaj Romske zajednice i na njihova prava, jer to su ljudska prava kojima se garantuju iste šanse za sve“, rekla je Vidović, prenosi gradski portal Beoinfo.

Ona je kazala da Romi čine najbrojniju nacionalnu manjinu u Beogradu i dodala da Međunarodni dan Roma predstavlja priliku da se pokaže bogastvo romske kulture i istorije, da se sa njom svi bolje upoznaju i da govore o romskom doprinosu društvu.

Zamenica gradonačelnika je navela i da je grad doneo Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada od 2022. do 2032. godine, kao i Akcioni plan za tu strategiju za period od 2022. do 2024. godine.

Prema njenim rečima, takva dugoročna strategija pokazuje nameru grada da se položaju romske manjine u narednom periodu posveti „dužna i preko potrebna pažnja“.

Vidović je dodala i da je u realizaciji strategije potrebna saradnja svih gradskih službi, ali i partnerstvo sa Romima kako bi rezultati bili vidljivi ne samo njima, nego svim stanovnicima Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.