U trendu

Zaštitinik građana: Prijavite svaku sumnju na nasilje nad ženama

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve građane Srbije da prijave nadležnim organima i instituciji na čijem se čelu nalazi svaku sumnju i sva saznanja o nasilju u partnerskim ili porodičnim odnosima koja se dešavaju u njihovom okruženju.

Ocenio je da se samo blagovremenom i adekvatnom reakcijom na nasilje može sprečiti fatalan ishod.

„Postoje slučajevi da neko vrši nasilje nad ženom, da se za to zna i da je na kraju ubije, a postoje slučajevi da se ubistvo žene dogodi a da pre toga nije bilo nasilja i niko u okruženju nije ni slutio da će doći do ubistva. Zbog toga apelujem na sve žene koje trpe nasilje u porodici i u partnerskim odnosima, ali i na njihove rođake, prijatelje i komšije, da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju“, naveo je Pašalić povodom 18. maja – Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Zaštitnik građana je podsetio da je krajem marta pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih organa na osnovu medijskih objava da je u Jagodini preminula majka petoro dece nakon što ju je pretukao vanbračni partner koji je uhapšen, a da je utvrđeno da žrtva nije prijavljivala policiji nasilje, ali i da to nisu učinili ni njeni najbliži srodnici i prijatelji.

„Neprijavljivanje nasilja je u ovom slučaju dovelo do fatalnog ishoda. Zbog toga, ponovo apelujem na sve naše građane da prijave saznanja, ali i svaku sumnju da se u njihovoj blizini ili okruženju dešava nasilje nad ženama“, naveo je Pašalić u saopštenju.

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja proglašen je odlukom Vlade Srbije 2017. godine, nakon što je dve godine ranije za tri dana u Srbiji ubijeno sedam žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.