U trendu

Zaštitnik gradjana: Neefikasno postupanje policije tokom incidenta na izložbi strip grupe 'Momci'

 Policija u Beogradu postupila je „neblagovremeno i neefikasno“ prilikom sprečavanja incidenta koji se u oktobru prošle godine dogodio u galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu, kada je grupa maskiranih mladića pocepala izložene radove alternativne strip grupe „Momci“, saopštio je danas Zaštitnik gradjana.

„Zaštitnik gradjana je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a, pokrenutom po pritužbi gradjana, utvrdio da su policijski službenici Policijske stanice Zemun načinili propuste u radu, jer su neblagovremeno i neefikasno postupali iako su prethodno bili obavešteni o postojanju pretnji smrću i uništavanja imovine“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je utvrdio da je Policijska stanica Zemun veče pre incidenta bila obaveštena da su na Fejsbuk stranici galerije „Stara kapetanija“, na kojoj je najavljena izložba, ostavljene pretnje smrću autorima kao i pretnje da će galerija biti zapaljena.

Utvrdjeno je i da, nakon prijema prijave o pretnjama, policijski službenik o njima nije obavestio svog neposredno pretpostavljenog, usled čega je izostalo blagovremeno i efikasno postupanje policijskih službenika na sprečavanju spornog dogadjaja.

U saopštenju se navodi da je zbog toga došlo do neometanog upada deset lica u galeriju, od kojih je do sada identifikovano njih pet, uništenja izloženih radova, narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti gradjana koji su prisustvovali izložbi.

U preporukama za otklanjanje propusta Zaštitnik od MUP-a traži da utvrdi identiteta preostalih lica koja su učestvovala u upadu u galeriju, kao i sprovodjenje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika koji je propustio da obavesti nadredjenog starešinu o prijavi pretnji.

O postupanju po preporukama MUP treba da obavesti Zaštitnika gradjana u roku od 60 dana.

Izložba stripa koju su huligani uništili prikazuje retrospektivu radova alternativne strip grupe „Momci“ iz devedesetih godina, čiji su članovi Marko Somborac, Goran Rajšić, Nikola Vitković, Andrej Vojković i Dalibor Novak.

Grupa od desetak mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je 13. oktobra 2020. godine na izložbu u okviru festivala „Novo doba“, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Policijska stanica Zemun nalazi se nekoliko stotina metara od galerije „Stara kapetanija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.