U trendu

Zaštitnik gradjana podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću

Zaštitnik gradjana je saopštio da je  Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su juće podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapredjenje kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Isključivanjem pomenutih garancija, koji su trenutno na snazi u Zakonu o igrama na sreću, smanjio bi se postojeći nivo prava osoba sa invaliditetom, garantovan Ustavom i Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, na čiju primenu se naša država obavezala, ukazano je danas u saopštenju iz institucije Zaštitnik gradjana.

Zamenik zaštitnika gradjana Slobodan Tomić istakao je da su amandmani podneti, jer je predlogom zakona isključeno odredjenje korišćenja sredstava u namenske svrhe. Izmedju ostalog, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapredjenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, iako sredstva dobijena od igara na sreću predstavljaju značajan izvor koji može vidljivo doprineti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa.
Zaštitnik gradjana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u Ulici vojvode Milenka, saopšteno je danas iz te institucije.

U dopisu koji je upućen Inspektoratu za rad navodi se da je potrebno da ta institucija u roku ne dužem od 15 dana, na osnovu Zakona o Zaštitniku gradjana, dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na taj slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom pogibije radnika.

Muškarac (61) poginuo je u subotu u Beogradu kada je pao sa gradjevinske skele.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar