U trendu

Zaštitnik građana traži podatke o slučaju zanemarivanja devojčice u Mirijevu

Zaštitnik građana saopštio je da je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu objava u medijima pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa i zatražio informacije u vezi sa slučajem u Mirijevu, gde je otac godinama držao ćerku u izolaciji.

Poverenik je naveo da je porodica od rođenja deteta na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad Beograd, pa je on od dva odeljenja centra za socijalni rad – Palilula i Zvezdara zatražio da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o dosadašnjem radu sa porodicom, kao i o aktivnostima koje su preduzeli radi zaštite deteta nakon saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.

Gradski centar treba da dostavi i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje.

Zaštitnik građana zatim od domova zdravlja Zvezdara i Palilula traži da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u ovim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja i da li je to prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.

Od Uprave opštine Zvezdara Zaštitnik građana traži da ga obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zaštitinik traži da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu – Odeljenja Palilula i Zvezdara, i da mu rezultate nadzora dostavi najkasnije u roku od 15 dana, a od Ministarstva unutrašnjih poslova da ga u istom roku izvesti o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu.

Zaštitnik građana od Prvog osnovnog suda u Beogradu, a imajući u vidu da je prema navodima iz medija nadležni centar pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja, a sud doneo odluku da se dete poveri ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, traži da mu dostavi informacije o svim postupcima koji su vođeni ili se trenutno vode pred tim sudom u vezi sa ovim slučajem, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.