U trendu

Zavela ih neobična kultura: Novosađani rado uče ovaj jezik

Novosađani rado uče kineski jezik, a zainteresovani su i za aktivnosti koje se vezuju za kinesku kulturu, kaže profesorka kineskog jezika Nataša Pešić na Konfucijevom institutu Univerziteta u Novom Sadu.

Sedište instituta je na Filozofskom fakultetu, gde se i za mlađe i za starije sugrađane organizuju kursevi ovog jezika, kao i osam besplatnih kurseva upoznavanja kineske kulture, na kojima mogu da saznaju mnogo toga o tradicionalnoj ceremoniji pripremanja i posluživanja čaja, umetnosti rezanja papira, kaligrafiji, slikarstvu, vezu kineskih čvorova, o plesu i pop muzici, kao i o borilačkoj veštini laganih i gracioznih pokreta tai či.

Razlozi i motivi zbog kojih Novosađani žele da upoznaju jezik i kulturu ove zemlje Dalekog istoka su različiti, a profesorka Pešić izdvaja dva osnovna:

„Među polaznicima su i studenti našeg fakulteta, kao i drugih, koji gledaju i na ekonomsku stranu. Kina je snažna ekonomija i poželjno je znati taj jezik. U tome vide mogućnost da lakše dođu do posla. Ali, činjenica je da su zainteresovani i da upoznaju kinesku kulturu, što govori o njenoj dugovečnosti, veličini i snazi”.

Novi polaznici mogu da se prijave do kraja ove nedelje, a ograničenja u broju kurseva kineske kulture koji neko želi da pohađa nema, kao ni starosne granice. Najmlađi polaznici imaju pet godina, a najstariji više od 75, podaci su Konfucijevog instituta u Novom Sadu, koji je osnovan pre tri godine i jedan je od oko 300 predstavništava ove institucije širom sveta koji nose ime velikog kineskog mislioca.

„Među Novosađanima ima mnogo onih koje najpre zainteresuju kursevi kulture, a onda ih kineska kultura zavede i to ih, ako su i imali nekakvih predrasuda, navede da se prepuste i učenju jezika”, kaže Pešićeva.

Upoznavanje sa kineskom kulturom traje po tečaju deset nedelja, po jedan ili dva časa u sedmici, a među polaznicima je bilo i penzionera. Uglavnom su zainteresovani za kurs slikarstva, gde se upoznaju sa njegovim osnovnim elementima i karakteristikama, mogu da nauče pravilno korišćenje četkice i tehnike najčešćih motiva (ptice i cveće) i pejzaža.

„Oni uživaju u tome, u sad već četvrtom semestru”, dodaje naša sagovornica.

Veoma su popularni i tai či i kaligrafija, za koju nije nužno znati kineski jezik, ali je uz njegovo osnovno znanje lakše savladati ovaj kurs, objašnjava profesorka. Polaznici se tu upoznaju sa karakteristikama Kasishu ispisa, savladavaju njegove osnove i kopiraju jednostavna kaligrafska dela.

Pored pomenutih kurseva, Konfucijev institut organizuje i kurseve kineskog jezika različitih nivoa, od A1 do B2, po promotivnim cenama, a nastavu drže izvorni govornici – kineski lektori. Nastava se izvodi u malim grupama, radnim danima u poslepodnevnim i večernjim terminima, dvaput nedeljno po dva školska časa. Posle 12 nedelja, polaznici polažu ispit i dobijaju sertifikat Konfucijevog instituta UNS-a.

Nakon savladavanja nivoa kineskog jezika koji je međunarodno priznat (HSK), studenti mogu da konkurišu za stipendije Konfucijevog instituta.

(Snežana Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.