U trendu

Završava se jesenje suzbijanje odraslih jedinki krpelja

BEOGRAD – Današnjom akcijom suzbijanja krpelja sa zemlje na javnim površinama teritorije grada Beograda, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ završava jesenju, ali i ovogodišnju sezonu na tim poslovima.

U narednom periodu moguće su samo vanredne aktivnosti u skladu sa potrebama, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Kako se podseća, akcije suzbijanja krpelja sprovode se najčešće u dva pika, prolećnom i jesenjem, kada su ovi zglavkari i najaktivniji.

Monitoring krpelja koji se obavlja svakodnevno, pokazuje blagi porast brojnosti ove populacije, a njihova zaraženost bakterijom Borrelia Burgdorferi, izazivačem Lajmske bolesti, je na 30 odsto od ukupnog broja ispitanih uzoraka.

Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća“, kaže da iako vremenske prilike ne dozvoljavaju sugrađanima duži boravak u prirodi gde su najviše izloženi ubodima krpelja, suzbijanje ovih parazita se mora sprovesti i u jesenjem piku kako bi se maksimalno smanjila brojnost odraslih jedinki koje plažu jaja.

„Današnjom akcijom, koja će trajati od 10.00 do 15.00 časova, završavamo jesenje suzbijanje krpelja. Obuhvatićemo izletničke površine Avale, SP „Jajinci“, Mladenovc, Lazarevac, Sopot, Trešnju, Barajevo, Grocku, SC „Surčin“, Bojčinsku šumu, nautičko selo „Biser“, Adu Huju i Adu Ciganliju“, rekao je Popadić i podsetio da pored praćenja monitoringa to preduzeće uvažava i lokacije koje prijave Beograđani.

Beograđani pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807, svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova, ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs, mogu da prijave lokacije na kojima je primećena veća brojnost krpelja, a „Čistoćine“ ekipe će, iako se jesenja akcija završava danas, izaći na teren i sprovesti vanrednu akciju suzbijanja krpelja, objasnio je Popadić.

On je i apelovao na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcije.

Preparat koji se koristi za suzbijanje krpelja registrovan je od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.