U trendu

Završena sednica, donete važne odluke za bolji život građana

BEOGRAD – Usvajanjem više odluka važnih za razvoj grada i bolji život građana, među kojima su i odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru i o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, večeras je završena sednica Skupštine grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da su fasade stambenih zgrada u vlasništvu stanara što je, dodao je, dovodilo lokalnu samoupravu u situaciju da za fasade nije mogla da uloži sredstva iz budžeta.

“Zato smo 2016. godine prilikom donošenja novog zakona o stanovanju insistirali da se uvede javni interes kada je reč o liftovimaa, fasadama i krovovima”, rekao je Vesić.

Gradska vlast je, naveo je, u poslednjih pet godina uložila novac u 500 fasada zgrada koje su pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Ovom odlukom sada možemo da sa stanarima uređujemo i fasade stambenih zgrada koje nisu pod zaštitom”, istakao je Vesić.

Da bi se donela ova odluka, rekao je, bilo je potrebno da se donese novi zakon o Gradu Beogradu, što je i učinjeno ovog leta.

“Novim statutom smo došli do ove odluke da uređujemo zajedno fasade. Siguran sam da ćemo u toku sledeće godine urediti nekoliko hiljada fasada i ovo je bio jedini način da se uključimo u to”, naveo je zamenik gradonačelnika.

Odbornici su u okviru ove odluke, usvojili i novi kućni red u zgradama na osnovu Zakona o stanovanju.

Osim toga, usvojena je i odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru, prema kojoj će ugostiteljski objekti u toj opštini moći da rade od šest sati ujutru do 24 sata u objektima koji su 50 metara vazdušnom linijom udaljeni od stambenih zgrada, dok će petkom i subotom moći da rade do jedan posle ponoći.

Pred odbornicima je danas bilo i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga odluke o izradi i dopuni plana detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Tako su, između ostalog, usvojene izmene i dopune plana detaljne regulacije za izgradnju glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda Lazarevca.

Na sednici je usvojena i Odluka o komunalnoj miliciji koja se donosi na osnovu izmene Zakona o komunalnoj miliciji, a kako je rečeno, to je samo jedan u nizu koraka koje Grad preduzima kako bi od komunalne milicije napravio službu koja će biti ponos grada i njegovih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.