U trendu

Žene u vojsci – gospođe u uniformi?

U Vojsci Srbije radi nešto više od 200 žena oficira, a među njima nema nijedne sa najvišim – generalskim činom, a samo tri žene imaju pukovnički čin.

Prva od tri pukovnice je Katarina Štrbac (50) koja je od ulaska u vojnu službu 1989. godine do danas prošla naporan put, ali je stigla do titule doktora nauka i učešća u timu za pregovore o ulasku Srbije u EU.

Čin je dobila pre sedam godina i do pre nekoliko meseci bila je jedina žena u Vojsci Srbije sa tim činom.

Katarina Štrbac je ponosna na uniformu koju nosi i na put koji je prešla, ali, ipak, tvrdi da bi danas sve drugačije učinila.

„Milion puta sam se pokajala“, kazala je Katarina Štrbac agenciji Beta i dodala da su žene u vojsci bile diskriminisane, a da je danas situacija značajno bolja, iako još treba da se poboljšava.

„Ženama je mesto u vojsci, ali način na koji mi to činimo nije dobar“, rekla je Katarina Štrbac, koju u Vojsci oslovljavaju sa „gospodjo pukovnik“.

Katarina Štrbac smatra da nedovoljno selektivno rasporedjivanje žena u vojsci stvara kontra efekat i dovodi do toga da su žene diskriminisane.

Ona smatra da treba utvrditi stroga pravila i kriterijume za svako formacijsko mesto, a tu se misli pre svega na vojnike po ugovoru, zatim podoficirska i oficirska mesta.

Time se sprečava svaki vid diskriminacije, jer kada kandidat ispuni te stroge kriterijume za odredjeno formacijsko mesto, nebitno je da li je u pitanju muškarac ili žena, dodala je Štrbac.

Čini joj se da ti kriterijumi još nisu valjano utvrdjeni, a time ni adekvatna reakcija na pritiske da ima veći broj žena u vojsci.

„Za neka mesta neophodni su posebni kriterijumi i sposobnosti. Za pojedine dužnosti potrebno je imati izražene fizičke sposobnosti. Ako žena to može, onda je ona pravi kandidat“, objasnila je Katarina Štrbac.

Podseća i na rečenice koje je slušala na početku karijere, a pamti ih i danas „Šta će žene u vojsci, nije to za njih“. Ona je rekla da bez podrške porodice ne bi uspela i da iza svake uspešne žene u vojsci stoji veliko odricanje njene porodice i nje same.

Prva klasa žena na Vojnoj akademiji u Beogradu primljena je 2007. godine, a od prošle godine devojke mogu da se upisuju i u Vojnu gimnaziju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.