U trendu

Značajno manje prevara sa stanovima

Broj građana koji su prevareni prilikom kupovine nekretnina smanjen je za 72,9 odsto u proteklih pet godina, a materijalna šteta je sa 451 miliona snižena na 154 miliona dinara u prošloj godini, kaže za Tanjug šef odseka za suzbijanje prevara i falsifikata Policijske uprave u Beogradu, Saša Marković.

Za to je , prema njegovim rečima, zaslužno i uvođenje Centralnog sudskog registra za promet nekretninama.

“ Poredeći period od 2011. do 2016. godine uočava se smanjenje otkrivenih krivičnih dela vezanih za prevaru građana prilikom prometa nepokretnoisti za 72,9 odsto, a vrednost materijalne štete je manja skoro tri puta“ , kaže Marković i objašnjava da je pre pet godina šteta bila 451,4 miliona, a prošle godine 154,7 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, lane je policiji prijavljeno 20 prevaranata osumnjičenih da su poćinili 19 prevara i jedno krivično delo koje se tretira kao zloupotreba poverenja.

“Pre pet godina prijavljen je 31 prevarant, a osumnjičeni su da su počinili 63 krivična dela prevare, 10 zloupotreba službenog položaja i jednu zloupotrebu poverenja”, objašnjavaju u policiji.

Na osnovu podataka, ističu, vidi se da je 35,4 odsto manje procesuiranih počinilaca, a krivično delo prevara je sniženo za 69,8 odsto.

“Uvođenje centralnih registara za promet nepokretnostima u osnovnim sudovima direktno je uticalo na smanjene broja prevara ”, kaže Marković.

On upozorava da do prevare dolazi najčešće prilikom placanja u kešu investitorima na osnovu zaključenih predugovora i ugovora koji se tiču zgrada koje nikada nisu završene.

Prema Zakonu o krivičnom procesu, deo prijava sem policiji, podnosi se i nadležnim tužilaštvima koja takođe mogu da pokreću istragu. Međutim, tužilaštva ne raspolažu preciznim podacima o broju podnetih prijava za prevaru u trgovini nekretninama, pa su u ovom momentu policijski podaci o prevarama najrelevantniji.

Kako je Tanjugu rečeno u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, oni nemaju tehničke mogućnosti da iz prijavljenih prevara izdvoje one koje se odnose na prevare sa nepokretnostima.

“Građani uglavnom odlaze prvo u policiju dok manji broj, do deset odsto prevarenih građana se obraća direktno nama”, kažu u Tužilaštvu.

U policiji navode da je u zadnjih pola godine primetno povećanje prevara vezanih za nasleđivanje stanova.

“Prave se ugovori koji imaju lažni pecat i overeni su u sudu. I upravo tu kreće problem. Kada proveravamo arhivu suda nailazimo na slučajeve da su celi listovi za overu pocepani i ukradeni, a neretko nedostaju i kompletne knjige overa „, kaže Marković.

On objašnjava da je očigledno da je neko iz arhiva pomogao da se ugovori o prodaji stanova lažno overe i ističe da je upravo ovih dana jedan slučaj aktuelan:

„Jedino službenici u arhivama suda imaju pristup dokumentima i neverovatno je da ova praksa opstaje godinama. Na taj način nije oštećen samo građanin koji je prilikom kupovine stana prevaren, već i desetine drugih koji sa ovim nemaju nikakve veze jer su i njihove overe iscepane i ukradene“.

Prema njegovim rećima, alarmantan je podatak da niko u Srbiji ne zna koliko starih osoba živi samo i da li imaju naslednike, a prevaranti to na neki način saznaju.

“Po zakonu, ukoliko neko nema naslednika, nekretnina pripada državi, ali je praksa da prevaranti na neki način dođu do podataka o ljudima koji žive sami i nemaju rođake. Posle njihove smrti upišu se u vlasništvo nad stanom” ,ističe on i kaže da su stare osobe često korisnici razlicitih socijalnih ustanova te da postoji sumnja da iz tih ustanova cure podaci.

Kako nam je rečeno, na osnovu falsifikovanog ugovora prevaranti pokreću raspravu o zaostavštini, a sud donosi rešenje i proglašava ih za vlasnike. Nakon toga, odlaze u katastar sa overenom kopijom i sa potvrdom suda se uknjiže, a zatim prodaju stan.

„Imali smo slučaj Knićaninove ulice gde je zgrada imala svega 20 stanova, ali je jedan od stanova prodat 14 puta, a investitor je uzeo od kupaca oko 5 miliona evra. Dobio je 3 godine zatvora i već je slobodan covek, a građani su ostali bez životnih ušteđevina“ , kaže Marković i skreće pažnju da su kazne u nesrazmeri sa težinom prevara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.