U trendu

Zoranu Djokiću potvrdjeno 12 godina zatvora

 Kosovski Vrhovni sud odbio je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca Zorana Djokića i potvrdio mu kaznu od 12 godina zatvora za ratne zločine na Kosovu.

Djokiću koji je već osudjen prvostepeno i u drugostepenom postupku, tereti se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, objavio je portal Kossev.info.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, veće suda je zasedalo još 15. februara i tada su odlučili da odbiju kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osudjenog, podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini i presude Apelacionog suda.

„Vrhovni sud je odbio zahtev za zaštitu zakonitosti Z.Dj. koji je proglašen krivim“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

U zaključku se navodi da je dokazano da su nižestepeni sudovi „pravilno primenili krivični zakon“.

„Uprkos činjenici da su Djokiću tokom sudjenja povredjena brojna procesna prava, a nijedan relevantan svedok ga nije prepoznao kao počinioca, on je osudjen na 12 godina zatvora“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zoran Djokić osudjen je prvostepeno februara 2021. godine, a potom i pred Apelacionim sudom 15. novembra iste godine za ratne zločine počinjene marta 1999. godine u naselju Kristal u Peći.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019. Djokić se sumnjičio da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, „nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.