U trendu

ZSF: Privatna firma iz Kine zagorčava život Perležanima i onemogućava razvoj sela

Nevladina organizacija Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) optužila je privatnu kinesku firmu Feitiansuye koja preradjuje plastiku da „zagorčava život“ meštanima Perleza u blizini Zrenjanina i onemogućava razvoj tog sela.

„Meštani tvrde da kineska firma i dalje zagadjuje životnu sredinu u njihovom selu. Ko god želi, to može da proveri. U blizini postrojenja oseća se neprijatan miris koji porizvodi mučninu i nagon za povraćanje“, navedeno je u saopštenju.

U toj organizaciji dodaju da meštani tvrde da pogon, koji se nalazi u samom selu, zagadjuje vazduh i kanal za navodnjavanje.

Podsetili su da je aprila 2021. godine Inspekcija za zaštitu životne sredine iz Zrenjanina privremeno zabranila rad te fabrike, ali je u junu prošle godine postrojenje ponovo počelo sa radom, a kineski vlasnik je saopštio da su ispravljene sve nepravilnosti koje je inspekcija utvrdila.

ZSF je naveo da je to dodatni problem za Perlez, koji, kao i većina dugih sela u tvom delu Banata, nema kanalizaciju, dok je voda zabranjena za piće i pripremanje hrane, a selo nije priključeno ni na gasovod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar