U trendu

Abas: Nema mira na Bliskom istoku bez okončanja okupacije Izraela

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je večeras posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i dve zemlje Zaliva da „nema mira“ na Bliskom istoku bez „okončanja okupacije“.

„Neće biti mira, bezbednosti ni stabilnosti ni za koga u regionu ako nema kraja okupacije i poštovanja punih prava palestinskog naroda“, naveo je palestinski predsednik u saopštenju koje prenosi Frans pres.

Abas je ocenio da „ne postoji problem izmedju zemalja koje su potpisale sporazume i izraelske okupacione vlasti već sa palestinskim narodom koji pati pod okupacijom“, navela je palestinska zvanična agencija Vafa (Wafa).

Izraelski poslanici Arapi su osudili sporazume potpisane u Beloj kući izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

„Ceremonija u Vašingtonu nije istorijski mirovni sporazum, već istorijski sporazum o oružju. Ne prihvata realnost u kojoj Palestinci žive pod okupacijom bez nezavisnosti ili osnovnih prava u zamenu za avione i sajber sisteme. Nekoliko biznismena će imati koristi od ovog dana i svako zna da nema ni jedne osobe na Bliskom istoku koja će se osećati slobodnije ili sigurnije“, rekao je lider partije Zajednička lista Ajman Odeh.

On je dodao da će se okupacija nastaviti sutra i da će Palestinci živeti pod vojnom upravom, jevrejski naseljenici će nastaviti da kradu njihovu zemlju i izraelski vojnici će i dalje biti na kontrolnim punktovima i ulaziti u palestinske domove.

Islamski ekstremistički Hamas je osudio sporazume Emirata i Bahreina s Izraelom ocenivši da nisu vredni papira na kojima su napisani.

„Naš narod insistira na nastavku svoje borbe dok ne osigura povratak svih svojih prava“, naveo je Hamas koji vlada pojasom Gaze pošto su dve rakete ispaljene večeras sa te palestinske teritorije na jug Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.