U trendu

Abas pokušava da smiri tenzije uoči Bajdenove posete

RAMALA – Palestinski predsednik Mahmud Abas održao je sastanke i obavio telefonske razgovore sa izraelskim liderima u nastojanju da smiri tenzije nekoliko dana pre prve posete predsednika SAD Džozefa Bajdena tom regionu.

Izraelski predsednik Isak Hercog i premijer Jair Lapid imali su danas odvojene razgovore sa Abasom, a juče se palestinski predsednik sastao sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom u gradu Ramala na Zapadnoj obali, izjavili su palestinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Abas je naglasio važnost poštovanja potpisanih sporazuma i zaustavljanja akcija i mera koje mogu da dovedu do pogoršanja situacije i istakao značaj „mirne atmosfere uoči Bajdenove posete“, naveo je Husein al-Šeik, visoki palestinski zvaničnik na Tviteru, prenosi Rojters.

Lapid i Abas razgovarali su o nastavku saradnje i potrebi da se osigura mir i red, saopšeno je iz kancelarije premijera Izraela, a Ganc je na svom Tviter nalogu objavio da se jučerašnji sastanak odvijao u pozitivnoj atmosferi.

„Složili smo se da održavamo blisku bezbednosnu koordinaciju i izbegavamo akcije koje mogu izazvati nestabilnost“, napisao je Ganc, prenosi Rojters.

Tenzije između Izraela i Palestinaca postale su intenzivnije nakon ubistva palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh 11. maja ove godine tokom napada izraelske vojske u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.