U trendu

Abas u Berlinu odbacio sve oblike terorizma

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas u Berlinu da odbacuje nasilje protiv civila, dan nakon što je 21 osoba ranjena u eksploziji u autobusu u Jerusalimu, koju je Izrael označio kao teroristički napad.

„Mi smo protiv svih oblika terorističkih aktivnosti protiv izraelskih i palestinskih civila“, rekao je Abas tokom posete Nemačkoj, preneo je AP.

Posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Abas je rekao novinarima da „Palestinci žele da postignu kraj okupacije i izgradnje (jevrejskih) naselja diplomatskim sredstvima i kroz miran otpor palestinskog naroda“.

Angela Merkel je osudila jučerašnji napad, istakavši da ne može biti „opravdanja za nasilje“. Ona je takodje apelovala da se zaustavi širenje jevrejskih naselja na spornoj zemlji.

Abas je uoči posete Nemačkoj rekao da je svestan posvećenosti te zemlje Izraelu zbog holokausta i da Palestinci neće tražiti od Berlina da napusti svoju tradicionalnu proizraelsku poziciju, preneli su izraelski mediji.

„Mi znamo istoriju. Nećemo tražiti da Nemačka izvrši veći pritisak na Izrael“, rekao je Abas u intervjuu Špiglu, ali je napomenuo da Berlin podržava palestinsku državnost i pozvao Angelu Merkel da iskoristi svoje prijateljstvo s Izraelom da promoviše mir.

Abas je doputovao u Berlin da traži podršku za francusku inicijativu da se održi medjunarodna mirovna konferencija u Parizu ovog leta, koju Izrael odbacuje.

U pomenutom intervjuu Abas je tražio da svet ne zanemari izraelsko-palestinski sukob u svetlu drugih problema na medjunarodnom planu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar