U trendu

Abazović se izvinio Majkama Srebrenice

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović izvinio se danas udruženju „Majke Srebrenice“ zbog toga što je nejasno izrazio tokom obraćanja na komemoraciji u Potočarima.

„Oprostite Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako delo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“, naveo je Abazović na Tviteru.

Abazović je ranije danas tokom obraćanja u Potočarima rekao da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i da ga nisu počinile vojske već politike“, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti.

Udruženje „Majke Srebrenice“ zatražilo je da se Abazović izvini i njima i svim „žrtvama genocida u Srebrenici“.

„Naša deca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mesta za relativizaciju zločina“, navelo je udruženje „Majke Srebrenice“ na Tviteru.

Na društvenim mrežama oglasili su se i crnogorski ministar odbrane Raško Konjević, koji je napisao da je „genocid počinjen nad Bošnjacima“, dok se gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izvinio zbog obraćanja Abazovića na komemoraciji u Potočarima.

Oštre reakcije usledile su i iz Memorijalnog centra Srebrenica, koji je na Tviteru poručio Abazoviću da „genocid jeste počinjen nad Bošnjacima“ i pozvao ga da pročita presude međunarodnih sudova.

Direktor Centra Emir Suljagić naveo je na Tviteru da je Memorijalni centar Srebrenica tek u ponoć 10. jula dobio spisak govornika, koji je u nadležnosti Organizacionog odbora, ne objašnjavajući u kakvoj je to vezi sa onim što je rekao Abazović.

„Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja,“ napisao je Suljagić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.