U trendu

Abot: Džonsonov „državni udar“ protiv Parlamenta

LONDON – Potez britanskog premijera Borisa Džonsona kojim pokušava da ograniči mogućnosti poslanika da spreče njegov plan za Bregzit predstavlja državni udar protiv Parlamenta, izjavila je danas portparolka Laburističkog doma Dajana Abot.

„Džonson cilja na državni udar protiv parlamenta. Protiv vas glasača i vaših političkih predstavnika“, napisala je Abot na svom Tviter nalogu, dodajući da je sve to zarad Bregzita bez dogovora.

Britanski zakonodavci će verovatno glasati o planovima premijera 21. i 22. oktobra, rekao je Džonson u sredu, postavljajući osnov za obračun između Parlamenta i premijera zbog njegovih planova za Bregzit, prenosi Rojters.

Vlada Velike Britanije će od kraljice zatražiti da suspenduje Parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao – i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit, piše BBC.

Džonson će svoj novi zakonodavni plan objaviti 14. oktobra, a efektivno će zatvoriti parlament
polovinom septembra i time smanjiti period u kojem bi zakonodavci bi mogli da pokušaju da blokiraju Bregzit bez dogovora, što će biti njegov najhrabriji potez do sada u nameri da izvuče Britaniju iz EU.

Ideja o „gašenju“ parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je dosta kontroverzi, a kritičari su rekli da će tako poslanici biti sprečeni da obavljaju svoju demokratsku ulogu u procesu Bregzita.

Džonson je negirao izjave poslanika koji ga kritikuju da je pokušao da ih izostavi iz rasprave o Bregzitu skraćujući vreme tokom kojeg će Parlament moći da zaseda do 31. oktobra, odnosno do roka za Bregzit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.