U trendu

Advokati BGD glasaju o Nacrtu ZPP i ne/poverenju rukovodstv

BEOGRAD – Advokati, članovi Advokatske komore Beograd (AKB) danas će se na redovnoj skupštini zvanično izjasniti o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku (ZPP).

Beogradski advokati će glasati da li su za povlačenje ovog Nacrta iz javne rasprave i formiranje nove radne grupe u kojoj bi predstavnici advokature, pre svega iz AKB, bili zastupljeni na reprezentativniji način ili su za nastavak pregovora sa Ministarstvom pravde o ovom Nacrtu.

Inače, Upravni odbor AKB sinoć je na sednici odlučio da traži povlačenje Nacrta izmena ZPP, ali će o tome konačnu odluku dati advokati na sutrašnjoj skupštini u Sava centru, potvrđeno je Tanjugu u komori.

UO AKB je takođe odlučio da skupštini predloži odluku o izglasavanju nepoverenja aktuelnom predsedniku Komore Jugoslavu Tintoru, kao i da se pokrene postupak opoziva članova beogradske komore u upravnom odboru Advokatske komore Srbije „zbog delanja suprotno interesima advokature“.

U pitanju su predsednik AK Srbije Viktor Gostiljac, te beogradski advokati Dejan Krstić, Dragan Karanović, Aleksandar Cvejić i Vladimir Homan, koji beogradsku komoru predstavljaju u upravnom odboru AK Srbije.

Njihov opoziv se traži jer su, kako se navodi, zauzeli stav da se problemačne odredbe Nacrta izmena ZPP-a mogu korigovati neposrednim pregovorima sa Ministarstvom pravde, što je većem delu advokature neprihvatljivo.

Advokati su održali već dva protesta zbog Nacrta izmena ZPP koji smatraju neprihvatljivim, 24. maja i 1. juna u Beogradu.

Beogradski advokat Luka Jovanović u izjavi za Tanjug ukazuje da je sutrašnja skupština AKB važna, pre svega, jer je čini više od 5.000 advokata, što je nešto manje od polovine svih upisanih advokata u celoj Srbiji.

Na skupštini svi advokati učestvuju neposredno i tu će se videti stav advokata Beograda o Nacrtu izmena ZPP-a, naveo je Jovanović podsetivši da su se advokatske ogledaju u razdoru između članova i komore Zaječara, Niša, Vojvodine i Šapca već izjasnile protiv Nacrta u ovom obliku, odnosno da on ne sme da ostane nepromenjen.

On kaže da su trvenja u AKB delimično posledica toga što prilikom učešća advokature u izradi Nacrta nije ispoštovan minimum transparetnosti.

„Advokati, kolege nisu znali da je formirana radna grupa, ko ih predstavlja, koje su pozicije zauzele advokatske komore, ništa se nije znalo dok Ministarstvo pravde nije objavilo nacrt 19. maja“, naglasio je Jovanović.

Što se tiče samo Nacrta, osim proklamovanih ciljeva koji su legitimni, Jovanović je istakao da se problemi sa kojima se suočava srpsko pravosuđe ne mogu rešiti jednim isforsiranim zakonskim rešenjem, već obučavanjem kvalitetenog sudskog kadra i kvalitativno drugačijim pravosudnim sistemom i sudstvom.

Posebno je istakao da su problematične odredbe koje se odnose na retroaktivnost.

„Apelujem na sve advokate Beograda koji su u prilici da dođu na skupštinu, da se izjasne i da iznesu svoje mišljenje o ovom nacrtu ZPP i koji će biti dalji postupci advokature i da pokušamo da usaglasimo želje demonstranata sa rukovodstvom“, poručio je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar